-
Energia-alan ammatillinen jatkokouluttautuminen mikrokurssien avulla
Gröndahl Hanna
-
Teamsin, Moodlen ja sharePointin yhdistäminen opetuksessa
Turunen Hannu
-
Virtuaalistudio
Kaasinen Kari
-
Digitaalisen ohjauksen ja digitaitojen harjoittelun mallien edellytyksiä työpajatoiminnassa
Kolehmainen Marjo
-
Vantaudu digipedagogiikalle!
Nyqvist Maarit
-
Suomen kielen sanastoa sähköisessä ympäristössä
Enges Petra
-
Digitaaliset oppitunnit opetuksen avuksi
Tomi Rautaoja
-
Digiosaava.fi edistää ammatillisen koulutuksen digitalisaation osaamista ja johtamista
Mäentausta Miia
-
Yhteisöllistä oppimista fasilitointityökaluja ja tekoälyä hyödyntäen
Pauliina Venho
-
Measuring of nurses´ clinical competence using digital software
Rasilainen Mervi
Posterin pdf-versio
Internetin hakukoneista on tullut arkipäiväinen työkalu tiedon hankkimiseen. Tämän lisäksi erikoistuneiden hakukoneiden hallintaa tarvitaan yhä useammin useimmissa tietointensiivisissä ammateissa ja työtehtävissä, esimerkiksi arkistoissa, medioiden toimituksissa ja erilaisten yhteisöjen tietopalveluissa – tai vaikka käytettäessä intranettiä. Hakuja tehdessä ja tuloksia arvioidessa tiedonhakijan olisi hyvä ymmärtää hakukoneiden toimintalogiikkaa - algoritmeja, ja sitä. kuinka hakukoneita voi hallita hakulausekkeiden avulla. Onnistuneen haun tekemiseen tarvitaan kohdealueen (ja kohdekielen) tuntemusta osuvien hakusanojen kehittämiseksi, sekä taitoa muodostaa hakusanoista ja mahdollisista operaattoreista kysely. Voidaan puhua hakukonelukutaidosta.
Hakijat eivät käytännössä voi itse suoraan vaikuttaa hakualgoritmiin, mutta omia hakutaitojaan ja hakujaan voi kehittää ja oppia paremmaksi tiedonhakijaksi. Täma posteri esittelee sovelluksen, Laboratoriumin, jossa opiskelijat saavat välittömän ja selkeän palautteen tekemistään hakulauseista. Laboratorium hakee dokumentteja Wikipediasta opiskelijan tekemän haun pohjalta ja vertaa haun tulosta laskennallisesti optimitulokseen. Asetelmaa, jossa hakujen onnistumista mitataan, kutsutaan yleisesti tiedonhaun laboratorioksi.
Laboratorium soveltaa kokeellista fysiikan kaltaista luonnontieteellistä menetelmää, joka on hyvin yleinen algoritmien ja hakujen arvioinnissa. Esimerkiksi Googlea - sekä lukemattomia muita hakukoneita ja vastaavia järjestelmiä - kehitetään jatkuvasti kokeellisin mittauksin, joiden avulla hakujen tuloksellisuutta arvioidaan. Näitä mittaustuloksia käytetään hakualgoritmien kehittämiseen. Laboratorium havainnollistaa yksinkertaistetusti laboratoriomallin toiminnan esittämällä hakutulosten ohella mittaustuloksen opiskelijan antamasta hakulausekkeesta.