Tapahtuma Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi 2023 starts on 20. huhtikuuta 2023 klo 9.30.00 +0300
DigiLukiseula – luku- ja kirjoitustaidon digitaalinen arviointivälineistö luokille 1 - 9
Arviointi Hyvät käytänteet Opetusteknologia
Aseta suosikiksi
Kohderyhmä: Erityisopettajat

Riikka Heikkilä Vastaava tutkija  at Niilo Mäki Instituutti riikka.heikkila@nmi.fi


Heikkilä Riikka Vastaava tutkija  at Niilo Mäki Instituutti riikka.heikkila@nmi.fi

Korpivaara Pirita Projektisuunnittelija  at Niilo Mäki Instituutti pirita.korpivaara@nmi.fi

Niilo Mäki Instituutti, Niskakoski Maria
Niskakoski Maria Hankevastaava  at Niilo Mäki Instituutti maria.paananen@nmi.fi 0406626213

Posterissa kuvataan Niilo Mäki Instituutin sähköiset luku- ja kirjoitustaidon tuen tarpeen tunnistamisen välineet luokille 1 - 9.


Digitaaliset arviointivälineet helpottavat ja nopeuttavat opettajan ja erityisopettajan arviointityötä: tehtävien tekeminen, tarkistaminen ja pisteyttäminen onnistuvat koko opetusryhmälle yhden oppitunnin aikana. Riski lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksiin voidaan sähköisen seulan avulla tunnistaa luotettavasti ja vaivattomasti, mikä mahdollistaa varhaisen tuen tarpeen tunnistamisen sekä tarvittavien tukitoimien antamisen oppilaille aiempaa nopeammin.


DigiLukiseula on luku- ja kirjoitustaidon digitaalinen arviointimenetelmä, jonka avulla voidaan tunnistaa ne oppijat, joilla on riski lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksiin. DigiLukiseula on aiemmin palvellut yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoiden sekä aikuisten arvioinnissa. Nyt tämä tutkimusperustainen menetelmä on normitettu myös alakouluun ja palvelee nyt koko opetuksen jatkumoa perusasteen alusta toiselle asteelle.


Posterissa esitellään DigiLukiseula-perheen toteutusta ja seulan avulla toteutettavaa luku- ja kirjoitustaitojen arviointia.