Innostu osaamismerkeistä
Arviointi Hyvät käytänteet Yksilöllinen oppiminen
(1 tunti 30 minuuttia)

Innostu osaamismerkeistä
Sjöblom Merja Digiosaamisen vauhdittaja  at Tieke


Sjöblom Merja , Digiosaamisen vauhdittaja
TIEKE

Osaamismerkit yleistyvät jatkuvan oppimisen teemojen noustua yhä laajempaan tietoisuuteen oppilaitoksissa, järjestöissä ja yrityksissä. Ne kasvattavat suosiotaan motivoivana ja kustannustehokkaana tapana tunnistaa ja tunnustaa eri tavoin opinnoissa, työssä ja vapaa-ajalla hankittua osaamista.

Osaamismerkit tukevat opintojen henkilökohtaistamista ja ne mahdollistavat yksilölliset tavat edetä. Osaamismerkein ohjautuva oppimisprosessi on usein myös pelillistetty, mikä tukee oppijan motivaatiota.

Workshopissa tutustutaan yhdessä osaamismerkkeihin, osaamismerkein ohjautuvaan oppimiseen ja osaamisen arviointiin sekä suunnitellaan yksilö- tai ryhmätyönä vähintään yksi osaamismerkki. Osallistujat voivat halutessaan kokeilla merkin toteuttamista Open Badge Factoryyn.

Workshopissa suunnitellaan osaamismerkkejä omalle organisaatiolle tai verkostolle. Samalla keskustellaan osaamisperusteisuudesta, osaamisen näyttämisen tavoista ja arvioinnista. Teemme yhdessä merkkien vaatimusmäärittelyä sekä suunnittelemme myöntämisperusteita ja arviointia.

Sinulla voi olla jo valmis idea osaamismerkiksi tai voimme ideoida osaamismerkkejä yhdessä. Voit tulla mukaan myös ilman aiempaa kokemusta osaamismerkeistä.

Voit halutessasi tutustua Open Badge Factoryyn (openbadgefactory.com) ja ottaa käyttöön ilmaisversion jo ennen työpajaan osallistumista. Voit myös kartoittaa olemassa olevia osaamismerkkejä rekisteröitymällä maksuttomaan Open Badge Passporttiin (openbadgepassport.com), johon omatkin osaamismerkit kerätään.

Workshopin agenda

  • Johdanto osaamismerkkeihin ja osaamismerkkiohjelmistoihin

  • Osaamismerkkien ideointi ja työstäminen

  • Osaamisen näyttämisen tavat ja osaamisen arviointi

  • Tulosten jakaminen ja keskustelu

Toivomme, että otat oman tietokoneen tai tabletin mukaan.