Sähköisen tenttimisen 2000-luku yliopistoissa – kokemuksista käytäntöjä
Arviointi Hyvät käytänteet Opetusteknologia
Paikka: Esityssali 35 -
Puheenjohtaja: Ari Korhonen
Ajankohta: 20.4.2023 17.15 - 17.45 (30 minuuttia)
Kohderyhmä: Yliopistot: Asiantuntijat, suunnittelijat, ohjaajat, koordinaattorit

Sähköisen tenttimisen 2000-luku yliopistoissa – kokemuksista käytäntöjä
Rytkönen Anni Staff Scientist  at Aalto-yliopisto anni.rytkonen@aalto.fi 0504155301


Rytkönen Anni , Staff Scientist
Aalto-yliopisto
anni.rytkonen@aalto.fi 0504155301

Virtakoivu Venla , Erityisasiantuntija
Aalto-yliopisto
venla.virtakoivu@aalto.fi +358503017350

Yliopistoissa on toteutettu erilaisia sähköisiä tenttejä koko kuluvan vuosituhannen ajan, ja pidempäänkin. Teknologiat ovat ehtineet tänä aikana kehittyä ja nykyisin on mahdollista toteuttaa sellaisia tenttejä, jotka vuosituhannen alussa eivät olisi onnistuneet. Yliopistoissa on toteutettu tenttiakvaariotenttien ja erilaisten sähköisten omakonetenttien lisäksi valtava määrä verkkotenttejä ja verkkotehtäviä erilaisilla ohjelmistoilla ja laitekokoonpanoilla. Jotkut tenttitoteutukset ovat kehittyneet vuosien aikana valtavirraksi ja muokkautuneet hyviksi käytännöiksi, kun taas toiset eivät ole ottaneet tuulta alleen, tai ovat jo vanhentuneita. Miksi näin on tapahtunut?

Kuluneiden vuosien aikana on toistuvasti palattu pohtimaan, että tenttimisen sijaan yliopistoissa tulisi monimuotoistaa arviointia ja siirtyä tenttimisestä pedagogisesti mielekkäämpiin arviointimenetelmiin. Tenttimiselle on kuitenkin yliopistoissa edelleen paikkansa eikä tenttiminen tule lähiaikoina loppumaan. Silti tentit, silloin kun niitä tarvitaan, kannattaa toteuttaa opettajille ja opiskelijoille mahdollisimman mielekkäällä tavalla, mihin sähköiset tentit usein tuovat joustoa ja muita lisäarvoja.

Esityksessä katsomme 20 vuoden aikajaksoa taaksepäin ja koostamme vuosien aikana suurissa yliopistoissa toteutettujen pilottien ja käyttöönottojen kokemuksista ideoita muillekin hyödynnettäväksi. Eri kokoisilla ja aloilla toimijoilla voi olla keskenään erilaiset kohderyhmät, tarpeet ja resurssit, jotka ohjaavat toteutuksen valintoja. Toivommekin mukaan osallistujia monenlaisista organisaatioista keskustelemaan ja jakamaan omia havaintojaan.