Tulevaisuuden oppimista: AI-tutorbotti mukana verkko-opintojaksoilla -käytännön esimerkkejä
Etäopetus Hyvät käytänteet Tekoäly
Sijainti: Esityssali 21 -
Tyyppi: ITK-foorumi
Puheenjohtaja: Kimmo Koskinen
Ajankohta: 19.4.2024 12.45 - 13.15 (30 minuuttia)
Kohderyhmä:
  • Ammatillinen oppilaitos: Asiantuntijat, suunnittelijat, ohjaajat, koordinaattorit
  • Erityisopettajat
  • Lukion opettajat
Immeli-Vänskä Kati
Projektipäällikkö , jossa Immeli-Vänskä Kati
09 310 22472
Immeli-Vänskä Kati
Projektipäällikkö , jossa Immeli-Vänskä Kati
09 310 22472


Immeli-Vänskä Kati , Projektipäällikkö
Helsingin kaupunki

Lauri Vihma , ICT-asiantuntija
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaupunkimme verkkolukion kehittämisen lähtökohtana on ollut halu tarjota opiskelijoille monipuoliset ja joustavat mahdollisuudet suorittaa lukio-opintoja. Olemme luoneet mallin, jossa kaupungin lukiolaiset voivat valita omien lukio-opintojensa lisäksi opintoja yhteiseltä kaupunkitarjottimelta yli 100 etä- ja yli 300 verkko-opintojaksosta. Tämä järjestely mahdollistaa opiskelijoille laajan kielitarjonnan, yhtenäiset kielipolut ja mahdollisuuden suorittaa syventäviä opintojaksoja kaikissa oppiaineissa. 

Etä- ja verkko-opiskeluun liittyy kuitenkin myös haasteita. Olemme halunneet edistää opiskelijoiden yhdenvertaisia oppimismahdollisuuksia ja etä- ja verkko-opetuksen saavutettavuutta kehittämällä generatiivista tekoälyä hyödyntävää keskustelubottia, eli AI-tutorbottia. Bottia on opetettu eri oppiaineiden avoimilla oppimateriaaleilla ja opetussuunnitelmilla. Se toimii tietoturvallisessa pilviympäristössämme ja on integroitu digitaalisiin oppimisympäristöihimme.

AI-tutorbotin käytännön edut etä- ja verkko-opetuksessa ovat moninaiset. Ensinnäkin se tarjoaa opiskelijoille yksilöllistä tukea esimerkiksi ohjaamalla oikeiden tietolähteiden äärelle, helpottamalla tekstejä, auttamalla lukemisessa ja kirjoittamisessa sekä kääntämällä tekstit opiskelijan omalle äidinkielelle. Toiseksi se toimii opettajan apuna opetuskokonaisuuksien suunnittelussa, opetusmateriaalin ja tehtävien valmistelussa, eriyttämisessä ja palautteen antamisessa.

Olemme kehittäneet AI-tutorbottia yhteistyössä henkilöstömme ja opiskelijoidemme kanssa. Foorumiesityksessämme esittelemme käytännön esimerkkejä siitä, miten AI-tutorbottia on hyödynnetty eri oppiaineiden verkko-opintojaksoilla. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan tulevaisuuden oppimisesta!