Tapahtuma Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi 2023 starts on 20. huhtikuuta 2023 klo 9.30.00 +0300
Suomen kielen sanastoa sähköisessä ympäristössä
Analytiikka Oppimisympäristöt Yksilöllinen oppiminen
Aseta suosikiksi
Kohderyhmä: Kasvatuksen ja koulutuksen asiantuntijat

Suomen kielen sanastoa sähköisessä ympäristössä
Enges Petra koordinaattori  at Turun yliopisto phenge@utu.fi 044 517 1959


Enges Petra koordinaattori  at Turun yliopisto phenge@utu.fi 044 517 1959

Kokemuksia perussanaston ja tiedonalan sanaston opettelusta ViLLE-oppimisjärjestelmän avulla

Mitä tehdä, kun luokkaan tupsahtaa oppilas, jonka kanssa ei ole yhteistä kieltä? Entä miten yläkoululainen, joka ei vielä tunne oppiaineen käsitteistöä, omaksuu uudet sisällöt? Miten opettaja ehtii huomioida eri kielitaidon vaiheessa olevat oppilaansa?

Suomeen saapuvalla oppilaalla on useimmiten mahdollisuus osallistua vuoden mittaiseen perusopetukseen valmistavaan opetukseen, jonka aikana hän oppii koulussa käytettävää kieltä sekä muita perusopetuksessa tarvittavia taitoja. Valmistavan opetuksen tavoitteena oleva kehittyvä alkeiskielitaito on juuri sitä – hyvä alku, mutta vielä selvän matkan päässä akateemisesta kielenkäytöstä. Sanastoa ja kielen rakenteita opitaan tietenkin monipuolisin menetelmin, koulussa ja vapaa-ajalla, mutta olisiko prosessia mahdollista tehostaa? Entä miten otetaan harppaus perussanastosta eri tiedonaloille ominaiseen kieleen?

Ratkaisua on haettu muun muassa kehittämällä ViLLE-oppimisjärjestelmään sähköisiä, automaattisesti arvioituja suomen kielen tehtäviä sekä valmistavan opetuksen että perusopetuksen nivelvaiheen tueksi. Tehtävistä saatava välitön palaute ohjaa oppilasta ja pelillisyys innostaa yrittämään uudelleen. Opettaja puolestaan saa tietoa oppilaan työskentelystä ja etenemisestä ohjelman tarjoaman analytiikan avulla.

Ensimmäiset materiaalit on pilotoitu tämän lukuvuoden aikana, ja kehitystyö jatkuu yhdessä pilotointiin osallistuneiden opettajien ja kuntien kanssa. Posterissa esitellään keskeisimmät sisällöt sekä pedagogiset vinkit materiaalin käyttöön.

Lisätietoa luotavista sisällöistä saa hankkeiden kotisivuilta sekä osoitteesta https://oppimisanalytiikka.fi. Valmiit tehtäväkokonaisuudet ovat käytettävissä osoitteessa https://ville.utu.fi (vaatii käyttäjätunnuksen ja sisäänkirjautumisen).