Miten kerron oppimisanalytiikasta? Oppimisanalytiikka ja tietosuoja oppijan ja opettajan näkökulmast
Miten kerron oppimisanalytiikasta? Oppimisanalytiikka ja tietosuoja oppijan ja opettajan näkökulmast
Analytiikka Hyvät käytänteet
Paikka: Esityssali 13 -
Puheenjohtaja: Vahtivuori Sanna
Ajankohta: 7.10.2022 10.30 - 11.00 (30 minuuttia)

Miten kerron oppimisanalytiikasta? Oppimisanalytiikka ja tietosuoja oppijan ja opettajan näkökulmast
Topi Litmanen Kehityspäällikkö  at CSC


Esitysdiat

Oppimisanalytiikka edellyttää henkilötietojen käsittelyä ja niiden keräämistä. Tämä tuo tietosuojan oppimisanalytiikan hyödyntäjän arkeen. Nousevat kysymykset voivat olla haastavia. Mitä tietoja saa kerätä, mitä tietoja saa yhdistää ja miten vakuuttaa oppijat siitä, ettei palveluntarjoaja hyödynnä kertyvää dataa omiin tarkoituksiinsa?

Oppimisanalytiikkajaosto on kerännyt listan yleisistä kysymyksistä, joihin oppimisanalytiikkaa tehdessä törmää. Esille nousi kysymyksiä tietojen käytöstä kertomisesta, oppijoiden oikeudesta analytiikkadataan, automaattisesta päätöksenteosta, analytiikan eri käyttötarkoituksista ja siitä, mitä tapahtuu jos kaikki ei sujukaan kuten oli tarkoitettu. Osana Oppimisanalytiikan viitekehyksen (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163215) päivitysprosessia Oppimisanalytiikkajaosto koostaa näihin kysymyksiin vastauksia ja näkökulmia. Tässä foorumiesityksessä löydät itsesi tämän tiedon äärelle ja pääset muovaamaan vastauksia lopulliseen muotoonsa.

Esityksen keskiössä on kansallinen Oppimisanalytiikan viitekehys, joka päivitetään tämän vuoden aikana. Viitekehys jäsentää oppimisanalytiikan keskeisiä näkökulmia ja niiden välisiä suhteita analytiikan tekemisen tueksi. Päivitys syventää viitekehyksen tietosuojaan ja hankintaan liittyviä osioita. Viitekehys on laadittu yhteisten määritelmien, pelisääntöjen ja parhaiden käytäntöjen löytämiseksi opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) asettaman asiantuntijaryhmän toimesta ja on tarkoitettu apuvälineeksi niin oppimisanalytiikan käyttöönottoa harkitseville kuin prosessin jo aloittaneillekin.

Esityksen myötä saat ymmärryksen oppimisanalytiikkaan liittyvistä tietosuojakysymyksistä, hahmotat miten niitä lähestyä ja mistä saa lisätietoa.