Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi 2024
-
Virtuaalitodellisuus opetuksessa, yhteistyö ja vuorovaikutus
Mattila Maria
-
Putkentaivutuksen VR-sovellus
Mika Aaltonen
-
Harnessing Generative AI for Individualized Education
Zagibalov Taras
-
TAOKin täydennyskoulutukset opettajille: Digipedagogiikkaa ja uutta teknologiaa
Katto Leena
-
Näkökulmia ohjelmoinnin opetukseen ammatillisella toisella asteella
Avellan Tero
-
Digital Literacy and Digital Presence in Finnish Classrooms
Vallery Michael
-
ViLLE-asiantuntijakoulutus ja omien tehtävien laatiminen ViLLE-oppimisympäristöön
Enges Petra
-
Vopeka ja Jopeka varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen digiosaamisen arviointityökalut
Teppo Terhi
-
Doctoral Consortium
Viteli Jarmo
-
Tee itse sparrattu tekoälybotti
Kalliolehto Jukka
- Esiopetuksen henkilöstö
- Luokanopettajat
- Peruskoulun aineenopettajat
Esitysaineisto
Tervetuloa innostumaan parviälykkäästä digiosaamisen edistämisestä! Espoon esi- ja perusopetuksen opettajat ja oppilaat ovat tuottaneet digitekemisen tueksi monikäyttöisen ideapankin. Ideapankissa on monenlaista innostavaa ja toiminnallista tekemistä. Ideat on tuotettu eri oppiaineiden opetussuunnitelmien tavoitteiden ja digitaalisten osaaamiskuvausten pohjalta vuosiluokittain.
Yhdenvertaisuuden edistämiseksi digipudokkuudelle pitää tehdä stop! Digitaalistuva arki vaatii meiltä jatkuvaa oppimista, innostumista ja osaamista. Opetuksen järjestäjät varmistavat omalta osaltaan, että kaikki lapset ja nuoret selviytyvät digitaalistuvassa arjessa. Digitaitoisella lapsella ja nuorella on kyky osallistua ja vaikuttaa. Hyvät digitaaliset taidot luovat onnistumisen kokemuksia ja iloa oppilaille ja opettajille.
Opettajat demoavat helppokäyttöistä ja avointa digipalvelua, joka edistää oppilaiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia oppia digitaalisen osaamisen, medialukutaidon ja ohjelmointiosaamisen taitoja. Ideapankin sisältöjen tuottamisessa on hyödynnetty myös tekoälyä.
Palvelu tukee eheää digioppimisen polkua esiopetuksesta perusopetuksen päättymiseen asti. Ideapankin avulla lasten ja nuorten valmiudet digitaitojen oppimiseen vahvistuvat systemaattisesti koko koulun toimintakulttuurissa. Myös opettajat innostuvat oppimaan uutta, kokeilemaan sekä jakamaan ja yhdistämään osaamistaan. Rehtorit ja johtajat saavat tukea digitalisaation strategiseen johtamiseen. Ideapankissa hyödynnettävät ohjelmistot ja sovellukset ovat paikallisesti tietosuojatarkistuksessa hyväksyttyjä ja siten opetuskäytössä turvallisia.
Digitaalinen osaaminen palvelua tuotetaan Espoon esi- ja perusopetuksen useiden hankkeiden kehittämistyönä. Hankkeita rahoittavat Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Idepankkia ovat tehneet opettajat opettajille, yhteisopettajuutta ja -kehittämistä vahvasti hyödyntäen. Ideapankkia kehitetään edelleen pitkäjänteisesti, tavoiteperusteisesti ja innovatiivisesti.
Hankekehittämisen aikana on opittu paljon. Kehittämisen aikana on vahvistunut opetussuunnitelmien mukainen käsitys tieto- ja viestintäteknologiasta (TVT) kansalaistaitona. Digitaalinen osaaminen on merkityksellinen osa eri oppiaineita ja esiintyy opetussuunnitelmien mukaisesti sekä oppimisen kohteena että välineenä. Kehittäjäyhteisöissä työskentelyssä on toteutunut yhdessä tekemisen voima. Parviälyllä tekeminen on rikasta ja on tuottanut innovatiivisia tekoja digiosaamiseen. Yhdessä tekemisen aikana kaikki oppivat ja ovat saaneet kokea digi-iloa!