Tulevaisuuskuvittelun työpaja

ITK-workshop

ITK-workshop: Tulevaisuuskuvittelun työpaja
Vapaa
Myynnit loppuvat 28.03.2023 23.59.59
Määrä

Tulevaisuus ei tapahdu vääjäämättä vaan lukuisista valinnoista ja välillä myös hypyistä uuteen. Kaaokset ja katastrofit ovat pakottaneet ihmiskuntaa luomaan uutta, ja tekevät yhä samaa. Nyt dystopiat kaikuvat uutisotsikoista ja unelmointi saa höttö-leiman. Tulevaisuuksientutkimuksen eräs viisaus, jota me pyrimme edistämään omassa työssämme on toivottavien tulevaisuuksien kuvitteleminen. Kytkemme tämän ekososiaaliseen sivistykseen eli maailman resurssien reunaehtoihin ja siihen, että ihminen ei ole kaiken mitta.

Tarjoamme työpajaan osallistujille päivän mittaisen koosteen tulevaisuustyöskentelyn menetelmistä, joita voi soveltaa yläkoulusta eteenpäin niin formaalin kuin informaalin koulutuksen piirissä.

Aamupäivän alkulämmittelynä toteutamme osallistujien kanssa tulevaisuuskarttatyöskentelyn. Vertaamme tulosta opiskelijoidemme tekemiin tulevaisuuskarttoihin.

Aamupäivän keskeinen osuus on Erätauko-dialogi aiheesta Tulevaisuuskuvittelu ja oman ammattialan etsintä. Keskustelemme siitä, miten nuorta ja aikuista voisi ohjata kohti työelämää ja miten tämä ohjausnäkökulma voisi olla osa jokaisen koulussa (oppilaitoksessa) töissä olevan roolia, sillä koko kouluhan ohjaa, vaikka sitä roolia välttelisikin. Voiko ihminen keksiä itse itselleen ammatin, kuten on esitetty? Sopivatko tulevaisuuskuvittelu ja ammatinvalinta samaan koppiin? Erätauko on ohjattu rakentavan keskustelun metodi, jossa pyritään antamaan rauhallista tilaa monenlaisille näkemyksille.

Iltapäivällä katamme korttipelejä pöytiin ja testaamme, miten mielikuvitusta ja ajattelun taitoja voi kasvattaa pelaamalla. 

Pelikokemusten purun jälkeen kerromme kiteytetysti taustateoriaa tulevaisuuskuvittelusta, sen merkityksestä ja tukemisesta eri keinoin. Kytkemme keskustelussa tulevaisuuskuvittelun ja pelikokemukset ekososiaalisen sivistyksen kompetensseihin. Keskustelemme myös siitä, miten elämäosaaminen ja työelämäosaaminen sopivat yhteen, ja miksi jälkimmäisestä puhutaan niin paljon. Esittelemme koulukohtaisen, aikuislukion opinto-ohjauksen Ekososiaalisen sivistyksen kompetenssit -opintojakson. Piipahdamme myös kuulemassa koulutuspolkutarinoita tulevaisuudesta. 

Kohderyhmä

Vaikka me työskentelemme aikuisten perusopetuksen ja lukiokoulutuksen parissa, tämä työpaja sopii hyvin myös ammatillisen opetuksen ja vapaan sivistystyön opettajille ja opinto-ohjaajille – sekä tietenkin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tavoitteet

Annetaan osallistujille omakohtainen kokemus tulevaisuuskuvittelusta, tulevaisuuskarttatyöskentelystä, Erätauko-dialogista ja ekososiaalisen sivistyksen kompetensseista. Tarjotaan myös pedagoginen perustelu näiden opetuskäyttöön. Työpajan jälkeen osallistujat osaavat hankkia lisätietoa ja osaamista näiden menetelmien hyödyntämiseen.

Aikataulu 

Aamupäivä: tulevaisuuskarttatyöskentely ja Erätauko-dialogi.

Iltapäivä: tulevaisuuskuvittelua pelikorteilla, tutustuminen ekososiaalisen sivistyksen kompetenssit -opintojaksoon (2. aste, aikuislukio) sekä tulevaisuuskuvittelun rooliin ammatti- ja uraohjauksessa.

Järjestäjä

Workshopin järjestää Otavia.

Päivämäärä ja aika
keskiviikkona
19. huhtikuuta 2023
10.00 17.00 Europe/Helsinki
Sijainti

Scandic Aulanko

Aulangontie 93
13210 Hämeenlinna
Suomi
info@itk-konferenssi.fi
Hanki reittiohjeet
JAA

Selvitä, mitä ihmiset näkevät ja sanovat tästä tapahtumasta, ja liity keskusteluun.