Tekoäly oppimisen tukena
ITK-workshop
Uudet tekoälypalvelut, kuten ChatGPT3, ovat havahduttaneet opetusalaa viime kuukausina. Lähituntumaa on yhtäältä otettu tekoälyllä tehtyihin kotitehtäviin ja toisaalta pitkän tähtäimen ennusteisiin työn ja sitä kautta ammatteihin opiskelun muutoksista.
Tekoälyn nykyistä kehitysvaihetta on verrattu internetin tuloon. Vaikutukset heijastuvat laajasti yhteiskuntaan ja ihmisten arkeen. Tekoäly muokkaa vanhoja ammatteja, ennusteiden mukaan korvaa joitakin, mutta tuo tullessaan myös uudenlaista työtä ihmisille.
Kestävän tulevaisuuden kannalta nykyiset tekoälyt ovat ongelmallisia. Niiden toteutus ja käyttö edellyttävät valtavaa energiankulutusta ja -tuotantoa. Lisääntyvä digitalisaatio kuormittaa ympäristöä. Toisaalta tekoälystä toivotaan myös apulaista kestävyyskriisin keskelle.
Kaiken kaikkiaan tekoälystä on tulossa opiskelukaveri tai -apuri ja sama tukiälykehitys näkyy myös työelämässä. Monet ammattialat ovat jo ottaneet tukiälyn käyttöön käsikirjoittajista juristeihin ja opettajista ohjelmoijiin.
Työpajan ensimmäisessä osiossa pureudumme Erätauko-dialogin avulla tekoälyn herättämiin ristiriitaisiin kokemuksiin ja odotuksiin kouluissa ja oppilaitoksissa.
Työpajan toinen osa vie käytännön kokeiluihin. Pääsemme tutustumaan erilaisten tekoälysovellusten käyttöön muun muassa maahanmuuttajaopiskelijoiden kanssa, lukujärjestyksen suunnittelussa ja tehtävien ideoinnissa. Kurkistamme myös mahdollisuuksiin verkko-opetuksessa ja pelillisissä toteutuksissa.
Työpajan lopuksi tutustumme vielä konferenssin tekoälyantiin ja verkostoidumme. Osallistujilla on mahdollisuus esitellä omia tekoälyyn liittyviä kokeiluitaan ja hankkeitaan.
Kohderyhmä
Työpaja sopii kaikille koulutusasteille. Aiempaa kokemusta tekoälyn opetuskäytöstä ei tarvita.
Tavoitteet
Yleiskuva tekoälyn vaikutuksista opettamiseen ja opiskeluun uhkien ja mahdollisuuksien osalta sekä laajempi näkymä ohjauksen kannalta tekoälyn heijastuksista työelämään ja sitä kautta toisen ja kolmannen asteen koulutukseen. Tavoitteena on myös jakaa ajatuksia ja kohdata muita tekoälystä kiinnostuneita.
Aikataulu
Iltapäivä klo 14-17: Erätauko-dialogi, tekoälydemot, verkostoitumista ja keskustelua.
Järjestäjä
Workshopin järjestää Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia.