Tekoäly oppimisen tukena

ITK-workshop

Tämän tapahtuman liput ovat Loppuunmyyty

Workshop järjestetään Scandic Aulangolla tilassa 12.

Uudet tekoälypalvelut, kuten ChatGPT3, ovat havahduttaneet opetusalaa viime kuukausina. Lähituntumaa on yhtäältä otettu tekoälyllä tehtyihin kotitehtäviin ja toisaalta pitkän tähtäimen ennusteisiin työn ja sitä kautta ammatteihin opiskelun muutoksista. 

Tekoälyn nykyistä kehitysvaihetta on verrattu internetin tuloon. Vaikutukset heijastuvat laajasti yhteiskuntaan ja ihmisten arkeen. Tekoäly muokkaa vanhoja ammatteja, ennusteiden mukaan korvaa joitakin, mutta tuo tullessaan myös uudenlaista työtä ihmisille. 

Kestävän tulevaisuuden kannalta nykyiset tekoälyt ovat ongelmallisia. Niiden toteutus ja käyttö edellyttävät valtavaa energiankulutusta ja -tuotantoa. Lisääntyvä digitalisaatio kuormittaa ympäristöä. Toisaalta tekoälystä toivotaan myös apulaista kestävyyskriisin keskelle. 

Kaiken kaikkiaan tekoälystä on tulossa opiskelukaveri tai -apuri ja sama tukiälykehitys näkyy myös työelämässä. Monet ammattialat ovat jo ottaneet tukiälyn käyttöön käsikirjoittajista juristeihin ja opettajista ohjelmoijiin.

Työpajan ensimmäisessä osiossa pureudumme Erätauko-dialogin avulla tekoälyn herättämiin ristiriitaisiin kokemuksiin ja odotuksiin kouluissa ja oppilaitoksissa.

Työpajan toinen osa vie käytännön kokeiluihin. Pääsemme tutustumaan erilaisten tekoälysovellusten käyttöön muun muassa maahanmuuttajaopiskelijoiden kanssa, lukujärjestyksen suunnittelussa ja tehtävien ideoinnissa. Kurkistamme myös mahdollisuuksiin verkko-opetuksessa ja pelillisissä toteutuksissa.

Työpajan lopuksi tutustumme vielä konferenssin tekoälyantiin ja verkostoidumme. Osallistujilla on mahdollisuus esitellä omia tekoälyyn liittyviä kokeiluitaan ja hankkeitaan.

Kohderyhmä

Työpaja sopii kaikille koulutusasteille. Aiempaa kokemusta tekoälyn opetuskäytöstä ei tarvita. 

Tavoitteet

Yleiskuva tekoälyn vaikutuksista opettamiseen ja opiskeluun uhkien ja mahdollisuuksien osalta sekä laajempi näkymä ohjauksen kannalta tekoälyn heijastuksista työelämään ja sitä kautta toisen ja kolmannen asteen koulutukseen. Tavoitteena on myös jakaa ajatuksia ja kohdata muita tekoälystä kiinnostuneita.

Aikataulu 

Iltapäivä klo 14-17: Erätauko-dialogi, tekoälydemot, verkostoitumista ja keskustelua.

Järjestäjä

Workshopin järjestää Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia.

Päivämäärä ja aika
keskiviikkona
19. huhtikuuta 2023
14.00 17.00 Europe/Helsinki
Sijainti

Scandic Aulanko

Aulangontie 93
13210 Hämeenlinna
Suomi
info@itk-konferenssi.fi
Hanki reittiohjeet
JAA

Selvitä, mitä ihmiset näkevät ja sanovat tästä tapahtumasta, ja liity keskusteluun.