Autenttisuutta lisätyllä todellisuudella
mobiilioppiminen tieto- ja viestintäteknologia Virtual Environments

Autenttisuutta lisätyllä todellisuudella
Projektipäällikkö  at Omnia


Lisätty todellisuus (AR) antaa uusia mahdollisuuksia autenttisten oppimis- ja työelämäympäristöjen rikastamiseen esimerkiksi oppimis- ja käyttöturvamateriaaleilla. Posteripisteellä on kokeiltavissa AR:n avulla rikastettuja ammatillisen koulutuksen oppimissovelluksia, ainakin:

  • autoala: kemikaalikaapin ohjeistus
  • sosiaali- ja terveysala: vanhustyö ja potilaan kohtaamisen ongelmanratkaisua
  • cateringala: juuresten ja vihannesten tunnistus
  • moniala: AR-avusteinen työelämäympäristö, jossa työssäoppimispaikan ja työpaikan hakuun liittyviä tehtäviä

Näiden lisäksi lisätyllä todellisuudella toteutettuna on kokeiltavana erilaisia suomalaisella Arilyn-sovelluksella tehtyjä pieniä demonstraatioita. Kävijät voivat myös kokeilla AR-sovelluksen luomista ja saavat hyödynnettäksi AR-järjestelmien ominaisuuksien vertailutaulukon. Sen avulla he voivat selkeyttää omaa AR:n käyttöönottoprosessiaan. Kaikki posteripisteellä esitellyt resurssit ovat avoimia kävijöiden hyödynnettäviksi CC BY-SA lisenssillä.

Kävijät voivat kokeilla näitä omilla mobiililaitteillaan tai lainata posteripisteen mobiililaitetta. Trigger-kuvia saatavilla mukaan tai haettavissa hankkeen verkkosivuilta, niin että kävijät voivat käyttää tai demota samoja sovelluksia myös esimerkiksi koulussaan.

Posteri on formaattina parhaiten soveltuva sellaisen oppimateriaalin esittelyyn, jossa kävijä kokeilee ja saa keskustelemalla lisätietoa ja ajatuksia teknologian omasta soveltamisesta.