ITK-webinaari 28.3.2023

Rekisteröitymiset ovat suljettu

ITK-webinaari 

28.3.2023 klo 14-15

 • Generation AI - Tavoitteena kyberturvallisen ajattelutavan opettaminen tekoälysukupolvelle
  Jari Laru, Oulun yliopisto

  Hahmotatko millaisia haasteita dataistuneeseen, algoritmien hallitsemassa yhteiskunnassa on? ChatGPT ja vastaavat tekoälysovellukset ovat herättäneet ihmisissä paljon innostusta ja uteliaisuutta, mutta myös paljon kysymyksiä ja huolta.


  Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamassa Generation AI hankkeessa raotetaan tekoälyn mustaa laatikkoa, eli kehitetään sisältöjä, menetelmiä ja työvälineitä kyberturvallisen ajattelutavan opettamiseksi tekoälusukupolvea edustaville esi- ja perusopetusikäisille lapsille ja nuorille. 


  Generation AI hanke on tunnistanut seuraavat tekoälyn mukanaan tuomat haasteet, jotka vaikuttavat lasten ja nuorten elinympäristöön tässä ajassa: a) turvallisuuden, kontrollin ja vapaan tahdon tunteen heikkeneminen dataistuneessa yhteiskunnassa; b) luottamuksen heikkeneminen viranomaisiin, tiedotusvälineisiin, tieteeseen, kansalaisyhteiskuntaan ja kansalaisiin sekä c) Nopeasti kasvava eriarvoisuus, joka liittyy alati muuttuvan tieto- ja viestintätekniikan hallintaan ja toimijuuteen.  


  Tässä webinaarissa esittelemme vast'ikään käynnistyneen Generation AI hankkeen, sen tavoitteet ja erityisesti sitä kuinka hanke tulee tukemaan suomalaisten opettajien ja oppilaiden matkaa nopeasti kehittyvän tekoälyn kanssa. 

  Generation AI


 • Opinvoimalasta uutta virtaa oppimiseen
  Aki Luostarinen, Otavia

  Ennaltaehkäisevä ja saavutettava opiskeluhyvinvoinnin tuki ja opiskelutaitojen vahvistaminen ovat keskeisiä opiskelukyvyn osatekijöitä ja oppimisen onnistumisen elementtejä. Opiskelijalle on tärkeä tarjota riittävästi tietoa ja konkreettisia työkaluja oman opiskelukyvyn ylläpitämiseksi, jotta hänellä on voimavaroja keskittyä oppimiseen ja iloita oppimisesta. Opinvoimalan tukee tätä työtä ja toimii ikään kuin oppilaitostoiminnan ja opiskeluhuollon välimaastossa. Opinvoimalan tarjoamat materiaalit ja harjoitukset täydentävät olemassa olevia palveluja ja auttavat opiskelijaa opiskelukyvyn ylläpitämisessä ja opintoihin kiinnittymisessä.

  Webinaari johdattaa Opinvoimala ympäristön tausta-ajatukseen ja siinä esitellään HOT - Hyvinvinvointipalvelut opiskelun tukena (ESR) -hankkeessa tuotettuja maksuttomia opiskelutaitojen ja opiskeluhyvinvoinnin materiaaleja.

  Esitysdiat

 • Vastuullisten teknologiavalintojen jalanjäljillä

  Antti Sipilä, TIEKE ja Laura Partanen, LUT-yliopisto


  Hahmotatko kestävän ICT:n kokonaiskuvan? Teknologiasta odotetaan lääkettä ilmastohaasteiden ratkaisemiseen samalla kun se on osa ongelmaa. Vaikka ICT:n osuus maailman päästöistä on yhä alle 10 %, on päästöjen kasvu alalla nopeinta maailmassa.


  Jotta voimme tehdä ilmastoviisaita valintoja, on syytä tunnistaa, millainen rooli laitteilla, ohjelmistoilla ja palveluilla ympäristötekojen näkökulmasta on.


  Webinaarissa opit, miten voimme omilla valinnollamme tukea Suomen kunnianhimoista tavoitetta olla edelläkävijöitä ilmastonmuutoksen ehkäisytyössä ja hiilineutraali 12 vuoden kuluttua. Poimi webinaarista myös linkit materiaaleihin, joita voit jatkossa hyöyntää omassa opetuksessasi.


  Webinaarin taustalla on kesällä 2022 aloittanut Green ICT -ekosysteemi, joka edistää kestävää ICT-kehitystä ja kiertotaloutta ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutusten torjumiseksi sekä samalla parantaa Suomen ICT-alan kilpailukykyä ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävin keinoin.

Täydennykset webinaarin ohjelmaan mahdollisia - seuraathan tätä sivua!

Webinaari järjestetään osoitteessa:

https://tuni.zoom.us/my/hojavi


Webinaari on kaikille avoin ja maksuton. Olet tervetullut osallistumaan webinaariin myös ilman ennakkoilmoittautumista.

Ilmoittautumalla webinaariin varmistat, että saat sähköpostiisi muistutuksen webinaarista sekä tiedon webinaaritallenteiden julkaisemisesta.

ITK-webinaarit

Päivämäärä ja aika
tiistaina
28. maaliskuuta 2023
14.00 15.00 Europe/Helsinki
Sijainti

Verkossa

Järjestäjä

ITK-konferenssi

040 649 2922
info@itk-konferenssi.fi
JAA

Selvitä, mitä ihmiset näkevät ja sanovat tästä tapahtumasta, ja liity keskusteluun.