ITK-webinaari 13.2.2024

Rekisteröitymiset ovat suljettu

ITK-webinaari 

13.2.2024 klo 14-15

Ohjelmassa kolme puheenvuoroa:

 • Huippula-palvelu: Suomen vitosluokkalaisten seikkailu digitaaliseen hyvinvointiin ja turvallisuuteen
  Veera Träskelin, Pelastakaa Lapset ry – Rädda Barnen 

 • Uudet lukutaidot haltuun Pihkametsän tarinoita -sivuston tarinoiden ja tehtävien avulla
  Heli Rautiainen, Tiina Tanhua, Katju Selkälä


  ITK-foorumiesitystä alustavassa webinaaripuheenvuorossa esittelemme Pihkametsän tarinoita -sivuston Uusia lukutaitoja opettavaa materiaalia. Foorumiesityksessä 18.4.2024 klo 12 (esityssali 14) kerromme materiaalin esittelyn lisäksi konkreettisia esimerkkejä Pihkametsä-tunneilta sekä kokemuksia hankkeen aikana pidetyistä opettajien koulutuksista.


  Kesällä 2022 Sotkamossa käynnistyi Eheä alkuopetus -hanke. Hanke on toteutettu opetus-ja kulttuuriministeriön sekä Sotkamon kunnan rahoituksella. Hanketta koordinoi kolme sotkamolaista luokanopettajaa Heli Rautiainen, Katju Selkälä ja Tiina Tanhua. Hanke päättyi vuoden 2023 lopussa. Hankkeen ansiosta Pihkametsän tarinoita -opetusmateriaalia hyödynnetään uusien lukutaitojen opettamisessa kaikissa Sotkamon alakouluissa. 


  Hankekoordinaattorit ovat jo pitkään hyödyntäneet työssään perinteisten opetusmenetelmien lisäksi sähköisiä oppimisympäristöjä eri vuosiluokilla. Heistä jokaisella on myös vankka kokemus digitutorina toimisesta. Digiä, erilaisia toiminnallisia menetelmiä sekä perinteisiä, hyväksi havaittuja elementtejä käytetään luontevana osana opetusta. Uusien ja perinteisten opetusmenetelmien ei tarvitse sulkea pois toisiaan, vaan sitomalla nämä yhteen saadaan luotua parhaiten lapsen oppimista tukeva eheä kokonaisuus.


  Pihkametsän tarinat -sivusto on luotu osana Eheä alkuopetus -hanketta. Verkosta löytyvässä opetusmateriaalissa opettajien luomat satuhahmot houkuttelevat tarinoiden ja tehtävien avulla oppilaita mielikuvittelemaan ja opettavat samalla uusia lukutaitoja. Koko lukuvuodeksi suunnitellut viikottaiset tarinahetket vievät oppilaat Paju-peikon mediamajaan (medialukutaito), Sumun digipajaan (digitaalinen osaaminen) ja Usvan ohjelmointitoimistoon (ohjelmointiosaaminen). Lisäksi sivustolta löytyy materiaalia mm. tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamiseen sekä tekoälyn ymmärtämiseen alkuopetusikäisille sopivalla tavalla.


  Tarinalliseen kokonaisuuteen on mahdollista integroida eri oppiaineita sekä monialaisia oppimiskokonaisuuksia.Tehtävät on luotu niin, että niitä voi käyttää uusien lukutaitojen opettamisessa myös ilman viikottaisia tarinahetkiä yksittäisiä tehtäviä hyödyntäen. Materiaali on ilmainen ja kaikkien opettajien vapaasti hyödynnettävissä.


  Opetusmateriaalin luomisen lisäksi Eheä alkuopetus -hankkeessa on koulutettu Sotkamon kunnan alkuopettajia Pihkametsän tarinoita -materiaalin käyttöön. Hanke on mahdollistanut alkuopettajien irrottamisen omasta työstään koulupäivien aikana tapahtuviin koulutuksiin sekä vierailemaan koordinaattoreiden luokissa. Koordinaattorit ovat jalkautuneet lisäksi kunnan alkuopetusluokkiin samanaikaisopettajiksi. 


  Kaikkien kunnan alkuopettajien yhteinen aika uusien lukutaitojen äärellä on ollut motivoivaa ja merkityksellistä. Koulutus- ja vierailupäivinä opettajat ovat saaneet konkreettisesti tutustua Pihkametsän materiaalien käyttöön. Pihkametsän tarinat on otettu myönteisesti vastaan niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Saadun palautteen perusteella materiaali on madaltanut kynnystä uusien lukutaitojen käyttöönottoon opetuksessa.  


 • Pelikasvatus 6.-9. luokkalaisten oppimisen tukena

  Timo Järvenpää & Kimmo Leinonen

Lisätietoja webinaarin sisällöistä luvassa lähempänä tapahtuma-ajankohtaa.

Webinaari järjestetään osoitteessa:

https://tuni.zoom.us/my/hojavi


Webinaari on kaikille avoin ja maksuton. Olet tervetullut osallistumaan webinaariin myös ilman ennakkoilmoittautumista.

Ilmoittautumalla webinaariin varmistat, että saat sähköpostiisi muistutuksen webinaarista sekä tiedon webinaaritallenteiden julkaisemisesta.

ITK-webinaarit

Päivämäärä ja aika
tiistaina
13. helmikuuta 2024
14.00 15.00 Europe/Helsinki
Sijainti

Verkossa

Järjestäjä

ITK-konferenssi

040 649 2922
info@itk-konferenssi.fi
JAA

Selvitä, mitä ihmiset näkevät ja sanovat tästä tapahtumasta, ja liity keskusteluun.