Oulun varhaiskasvatuksen kehittämistyössä luontokasvatus ja STEAM yhdistyvät
Sijainti: Esityssali 13 -
Puheenjohtaja: Arja Viteli
Ajankohta: 18.4.2024 12.00 - 12.30 (30 minuuttia)
Kohderyhmä:
  • Esiopetuksen henkilöstö
  • Kasvatuksen ja koulutuksen asiantuntijat
  • Varhaiskasvatuksen henkilöstö
Lassuri Anu
vaka kehittäjäopettaja , jossa Oulun kaupunki
0405855344
Lassuri Anu
vaka kehittäjäopettaja , jossa Oulun kaupunki
0405855344


Lassuri Anu , vaka kehittäjäopettaja
Oulun kaupunki

Ylitalo Anne , vaka kehittäjäopettaja
Oulun kaupunki

Esitysaineisto

Heikinharjun Luontokoto on Oulun varhaiskasvatuksen luontokasvatuksen ja STEAMin kehittämisyksikkö, joka on osa STEAM in Oulun verkostoa. Luontokoto aloitti toimintansa elokuussa 2021 innovatiiviset oppimisympäristöt varhaiskasvatuksessa valtionavustuksella ja toiminta on vakinaistettu elokuussa 2022. Luontokodolla toimii kaksi varhaiskasvatuksen kehittäjäopettajaa Anu Lassuri ja Anne Ylitalo, jotka kehittävät ja tukevat oululaisten varhaiskasvatusyksiköiden luontokasvatus- ja STEAM-toimintaa.

Luontokodon toiminnassa punaisena lankana kulkee luontokasvatus. Toiminnan teemat nousevat erilaisista luonnonilmiöistä, vuodenaikojen vaihteluista, ekosysteemien, eri eläinten sekä lajien tutkimisesta. Teemoihin tutustutaan STEAMin avulla, jossa tiedettä, taidetta ja teknologiaa hyödynnetään oppimisessa. Toiminta painottuu hyvinvointiin, kestävään tulevaisuuteen, digitalisaatioon, STEAMiin sekä ulkona oppimiseen. Luontokodon toiminnalla tuetaan varhaiskasvatuksen henkilöstöä mm. Puoli päivää pihalla -toimintamallin toteuttamisessa, tarjoamalla monipuolista luontokasvatus ja STEAM-toimintaa ulkona erilaisissa oppimisympäristöissä. Toiminta on henkilöstölle kokeilemisen ja tekemisen kautta suunnattua koulutusta.

Luontokodon puheenvuorossa kuulette, kuinka varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelman oppimisen alueita sekä STEAMin osa-alueita yhdistämällä saadaan luotua laaja-alaisia oppimiskokonaisuuksia. Varhaiskasvatuksen kehittäjäopettajat kertovat esimerkkejä eri retkiltä, toimintapoluilta sekä Luontokodon työpajoilta kuinka STEAMia voidaan toteuttaa luontokasvatuksen rinnalla erilaisissa oppimisympäristöissä.