Järkee vai ei? Tekoälykeskustelun tilannekatsaus
Tekoäly
Sijainti: Esityssali 24 -
Puheenjohtaja: Korhonen Ari
Ajankohta: 18.4.2024 12.00 - 12.30 (30 minuuttia)

Kuluneen vuoden aikana olemme törmänneet väitteisiin, joiden tarkoituksena on lietsoa epävarmuutta. Koska tähän keskusteluun tarvitaan mukaan arkijärkeä, otan esityksessä tarkasteluun kevään 2024 kiinnostavia teemoja. Tällä hetkellä teemat olisivat:

Myytti: Generatiivinen tekoäly keksii tarinoita
Ensireaktio: Totta, mutta onko mikään yllätys, kun se on koko algoritmin idea.
Esityksessä: Käydään läpi miksi myytti on totta ja miten hyödyt siitä.

Myytti: Generatiivinen tekoäly keksii tarinoita
Ensireaktio: Totta. Siksi tarvitsemme hyvän yleissivistyksen ja uutta lukutaitoa
Esityksessä: Muutamia ajatuksia mitä opettajan kannattaa tietää kielimallien toiminnasta ja miten ne tuodaan osaksi moni- ja medialukutaitoa.

Myytti: Tekoäly levittää valheita
Ensireaktio: Samalla logiikalla radio ja painokone levittää valheita. Ihminen on syytön, vai kuinka?Esityksessä: Tekoäly mahdollistaa entistä uskottavamman faken ja propagandan tuottamisen ennennäkemättömässä mittakaavassa. Lukutaito ja yleissivistys suojaa. Tekoälyn avulla myös paljastetaan plagiaatteja, valheita, rikoksia ja uhkia.

Myytti: AI pitää reguloida ennen kuin se X
Ensireaktio: Vai pitäisikö myös keskittyä ongelmaan X 
Esityksessä: Maailmassa on satoja tiedetaustaisia yrityksiä, jotka noudattavat tieteen etiikkaa koko toiminnan lähtökohtana. Kärjistynyt regulaatiokeskustelu haittaa näiden toimintaa, koska se luo mielikuvan, että kaikki ovat pahoja. Tarvitaan tarkkarajainen lainsäädäntö ja riittävät rangaistukset sitä rikkoville.

Myytti: Deep Learning ja neurolaskenta on niin last season
Ensireaktio: Väärin. Suuret kielimallit perustuu syväoppimiseen ja neurolaskentaan
Esityksessä: Mikään teknologia ei kehity tyhjiössä. Kaikki seisovat omien jättiläistensä harteilla. Lisäksi, maailmassa on ongelmia, joita ei voi ratkaista generatiivisilla malleilla. Jos haluamme ratkaista suuria ongelmia, tarvitsemme useita eri teknologioita ja useita eri ratkaisuja.

Myytti: Teknologia X on ilmainen ja siksi demokratisoi maailmaa
Ensireaktio: Väärin. Ilmaisuuden hinta on yksityisyyden menetys
Esityksessä: Teknologialiiketoimintaa ei voi arvioida kuluttajahinnan kautta. Teknologia-tasa-arvoisuus on paljon vaikeampi teema kuin kuluttajahintavertailu. Ei kestävää kehitystäkään mittaroida kuluttajahinnoilla.