-
Digitaalisen ohjauksen ja digitaitojen harjoittelun mallien edellytyksiä työpajatoiminnassa
Kolehmainen Marjo
-
Digiosaajaksi yhdessä oppien ja kokeillen- oppimisympäristö digitaitojen vahvistamiseen vammaistyöss
Keskikuru Sanna
-
Saavutettavan hybridiopetuksen työkalupakki
Keihäs Piia
-
Suunnittele ICT:n ilmasto- ja ympäristövaikutusten oppitunti
Vuohelainen Hanna
-
Uudet digipedataidot 0-100! täydennyskoulutusta opettajille
Koistinen Hanna
-
Posteri: Lukioiden aineenopettajien sijaisuudet, erityisopetus ja opinto-ohjaus online-opetuspalvelun kautta
Oksa Jukka
-
Vantaudu digipedagogiikalle!
Nyqvist Maarit
-
Measuring of nurses´ clinical competence using digital software
Rasilainen Mervi
-
Teamsin, Moodlen ja sharePointin yhdistäminen opetuksessa
Turunen Hannu
-
Digiä ja suomen kieltä vahvistamassa
Heininen Miia
Muutoksen tuulet ovat jo pitkään puhaltaneet ammatillisessa koulutuksessa. Perinteinen oppilaitosmuotoinen opiskelu alkaa olla jo menneen talven lumia. Sen sijaan ammatillista osaamista hankitaan monissa muissa paikoissa, erityisesti työpaikoilla ja verkossa, mutta myös vapaa-ajalla, harrastuksissa, viikonloppuisin naapurin tai kummitädin luona, jne.
Kun oppimisympäristöt eivät enää ole sidottu paikkaan tai aikaan, ne mahdollistavat opiskelijoille yksilölliset oppimispolut ja etenemisen yksilöllisen aikataulun mukaan: opiskelija voi edetä täysin itsenäisesti ja omaa tahtia tekemällä ammatillisia opintoja erilaisissa oppimisympäristöissä.
Koska näitä oppimisympäristöjä, missä ammatillista osaamista voi hankkia, on monia, ongelmaksi tulee se, että miten tämä kaikki eri paikoissa hankittu osaaminen saadaan järkevästi koottua samaan paikkaan ja miten se tehdään näkyväksi sekä opiskelijalle itselleen että myös opettajalle.
Lisäksi yksi iso ongelma ammatillisessa koulutuksessa ja opintojen seuraamisessa on se, että tutkinnon osat voivat olla todella isoja, useita kymmeniä opintopisteitä, ja niiden suorittaminen kestää useita kuukausia. Opintojenhallintajärjestelmiin tulee merkintä ja arviointi näkyviin vasta sitten, kun koko tutkinnon osa on valmis. Voi siis olla niin, että opiskelijan opintosuoritusote näyttää tyhjää, vaikka opiskelija on kuukausia tehnyt hulluna töitä ja hankkinut osaamista. Tähänkin ratkaisuna on se, että osaamisen hankkimisen seurantaan on olemassa erillinen, helppokäyttöinen työkalu.
Ammatillisen koulutuksen vastuuopettaja on jo nyt täystyöllistetty kaiken maailman kirjauksilla eri järjestelmiin. Sen takia oppimisen seuraamisen ei pitäisi tuoda enää lisätyötä opettajalle, vaan sen pitäisi päinvastoin helpottaa opettajan työtä ja sen pitäisi olla erittäin helppoa ja yksinkertaista. Samoin opiskelijalle ammatillisten opintojen edistymisen seurantavälineen pitää olla niin helppo käyttää, että sen käyttämisestä tulee rutiini ja sen jaksaa tehdä vielä pitkän työpäivän jälkeen.
Me olemme nyt yksinkertaistaneet ammatillisen osaamisen
hankkimisen seurannan niin helpoksi, että väitämme, että tämän helpommaksi se
ei voi enää mennä. Kerromme foorumiesityksessä, miten päädyimme nykyiseen
tapaan toimia.