Kaikki osaa ja pystyy - käytännön kokeilu miten STEAM-ajattelusta tulee koko koulun yhteinen juttu
Hyvät käytänteet Opetusteknologia Robotiikka
Paikka: Esityssali 24 -
Puheenjohtaja: Siekkinen Piritta
Ajankohta: 20.4.2023 17.15 - 17.45 (30 minuuttia)

Rahkola Kirsi luokanopettaja  at Koulumestarin koulu Espoon kaupunki


Puustinen Iita , luokanopettaja, vararehtori
Koulumestarin koulu Espoon kaupunki

Rahkola Kirsi , luokanopettaja
Koulumestarin koulu Espoon kaupunki

Esityksessä käydään läpi sitä, miten saadaan toteutettua digiOPSia, STEAM-opetusta ja tieto- ja viestintäteknologista opetusta alakoulussa helposti, käytännönläheisesti ja lähes nollasta. Tarkoituksena ei ole sukeltaa syvälle opetussuunnitelmaan, vaan herättää innostus aiheeseen käytännön esimerkkien kautta ja auttaa opettajia huomaamaan, miten paljon he jo hyödyntävät STEAM-ajattelua työssään.

Koulumestarin koulussa otetaan keväällä 2023 käyttöön digikortit, joissa on jokaiselle luokka-asteelle opetussuunnitelmasta valittuja tavoitteita ja sisältöjä, liittyen juuri tieto- ja viestintäteknologiaan, digiOPSiin sekä STEAM-opetukseen. Digikorteissa on opettajille valmiita sovelluksia ja tunti-ideoita, joita käyttämällä tavoitteet ja sisällöt tulee käytyä vaivattomasti lukuvuoden aikana läpi. 

Keväällä 2023 koulussamme aletaan pitää jokaiselle luokka-asteelle pajapäiviä, jotka pohjaavat STEAM-opetukseen ja teknologisiin taitoihin. Pajapäivissä oppilaat pääsevät harjoittamaan ongelmanratkaisutaitoja, ryhmätyötaitoja ja kokeilemaan ideoidensa toimivuutta käytännössä. Pajapäivien tarkoituksena on myös kannustaa opettajia ottamaan matalalla kynnyksellä teknologiaa ja STEAM-kasvatusta osaksi jokapäiväistä opetusta. Teknologiaa painotetaan varsinkin lukuvuoden 2023-2024 STEAM-pajoissa. Tarkoituksena on myös lanseerata Oulun Värkkäämön-tyylinen kerhotoiminta tulevana lukuvuonna ensisijaisesti erityisen tuen oppilaille kohdennettuna sekä ylöspäin eriyttävänä toimintana niin koulupäivän aikana kuin sen ulkopuolella.

Tarkoituksena on siis esitellä tulevan kevään ja ensi lukuvuoden Koulumestarin koulun suunniteltua STEAM-toimintaa sekä tätä kautta esitellä helppoja, käytännönläheisiä vinkkejä kouluille siitä, miten polkaista teknologiakasvatus ja STEAM-opetus käyntiin omassa opinahjossa. Käymme läpi myös kevään 2023 aikana ilmenneitä mahdollisia haasteita.