-
DigiLukiseula – luku- ja kirjoitustaidon digitaalinen arviointivälineistö luokille 1 - 9
Riikka Heikkilä
-
Verkko-oppimismateriaalit osaamisen kehittämisessä
Heino Sami
-
Kuinka muotoilet skenaariopohjaisia oppimiskokemuksia?
Mira Perämäki
-
Työpaja Hololensien mahdollisuuksista ammattiopetuksessa
Heino Sami
-
Google for Education - valjasta käyttöön tietoturvan huippuominaisuudet
Holmgren Piia
-
STEAM-prosessi tutuksi ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelu
Vorne Paula
-
Opettajan digitaalinen osaaminen on hyvinvointia sekä sosiaalisia ja korkean ajattelun taitoja
Räty-Záborszky Sinikka
-
Digiosaava.fi edistää ammatillisen koulutuksen digitalisaation osaamista ja johtamista
Mäentausta Miia
-
Englannin ja ruotsin yhdistelmäopinnot lukiossa
Salminen Tuija
-
Koulun digitaalinen ensiapukaappi
Ilola Marianne
Digitaalisen koulutuksen toimintasuunnitelma (2021–2027) on EU:n poliittinen aloite, joka pyrkii tuomaan jäsenvaltioiden koulutusjärjestelmät sekä nuorisotyön digiaikaan kestävästi ja tehokkaasti. Erityisesti koronapandemian esiin tuomat haasteet niin koulutusjärjestelmien digitalisaatiossa, etäopetuksessa, digitaalisissa taidoissa ja yhteiskunnissa laajemmin ovat vauhdittaneet EU:n pyrkimyksiä ja tavoitteita digitalisaation suhteen. Digitalisaatio edistyy EU-jäsenmaissa eri tahtiin. OECD:n vuonna 2018 tekemässä tutkimuksessa todetaan, että alle 40 % EU-maissa toimivista opettajista tunsi olevansa valmiita käyttämään digitaalista teknologiaa opetuksessaan. Kansainvälisen monilukutaidon tutkimukseen (ICILS) vuonna 2018 osallistuneista 13–14-vuotiaista oppijoista yli kolmasosalla ei ollut perustason digitaalisia taitoja. Neljäsosalla EU:n pienituloisista kotitalouksista ei ole mahdollisuutta hankkia tietokoneita ja laajakaistaa. Koronapandemia osoitti, että opetusalan digitaalisia valmiuksia on lisättävä. Lisäksi oppilaiden digitaaliseen osaamiseen liittyvät puutteet ja epätasa-arvoisuus tulivat esiin ja vahvistuivat, kun sosiaalisesti tai taitojen puolesta heikommassa asemassa olevat oppilaat jäivät kokonaan opetuksen ulkopuolelle.
EU haluaa nousta globaalisti digitalisaation edelläkävijäksi, ja tähän jäsenmaat ovat sitoutuneet merkittävillä yhteisillä taloudellisilla panostuksilla. EU:n Digitaalisen koulutuksen toimintasuunnitelmassa on kaksi selkeää painopistettä: (1) kehitetään tehokkaita digitaalisia koulutusekosysteemejä, ja (2) kehitetään digitaalisessa muutoksessa tarvittavia digitaalisia taitoja ja osaamista. Tavoitteiden saavuttamiseksi Euroopan komissio on tehnyt joukon aloitteita. Yksi näistä tehdyistä aloitteista on ollut perustaa digitaalisuuteen koulutuksen ja nuorisotyön sektoreilla keskittyvä SALTO Digital -resurssikeskus Suomeen opetushallitukseen.
EU:n jäsenmaat ovat kohdanneet koronapandemian myötä useita haasteita moneen yhteiskunnan osaan, joista erityisesti lapset ja nuoret ovat haavoittuvassa asemassa. Foorumisesityksessä paneudumme digitalisaatioon koulutuksen ja nuorisotyön eurooppalaisessa viitekehyksessä Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot ohjelmien kautta. Millaisia politiikkatoimia, menetelmiä ja aloitteita on nähtävissä digitalisaation haasteiden selättämisessä Eurooppalaisessa koulutuksessa ja nuorisotyössä? Miten digitaalisia taitoja, sivistystä ja osaamista yritetään tukea ja edistää Euroopassa tällä hetkellä sekä tulevaisuudessa?