Digi- ja sukupolvikuiluja ylittämässä - malli lukiolaisista ohjaajina seniorien tietokoneiluun
Hyvät käytänteet
Paikka: Esityssali 35 -
Puheenjohtaja: Marja Kylämä
Ajankohta: 20.4.2023 14.15 - 14.45 (30 minuuttia)

Arvio Ville Yliopistonopettaja  at Jyväskylän yliopisto


Arvio Ville , Matematiikan lehtori / Yliopistonopettaja
JAMK / Jyväskylän yliopisto

Haaste 1: Sukupolvien välillä on yhteiskunnassa ja arjessa harvemmin luontevasti kohtaamisia ja vuorovaikutusta kasvokkain ihmisenä ihmisille, vaikka näkökulmia, elämänkokemusta ja ajatuksia vaihdettavaksi varmastikin sopivassa foorumissa löytyisikin.

Haaste 2: Osalla senioreista digitaaliset kyvyt ovat matalat, ja digitaalisen kuilun taakse jääminen uhkaa heitä jo arjessa – junalipun ostaminen tapahtuu verkossa, mistä näppäimistön @-merkki löytyy sähköpostiin ja voiko Poliisilta tulleeseen sähköpostikäskyyn kirjautua luottavaisin mielin.

Haaste 3: Jyväskylän Lyseon lukion IT-linjalaisille on tarve osana lukion IT-linjan opintoja saada asiakaspalvelukokemusta ei-digiä puhuvien ihmisten kanssa toimimisesta oman IT-nörttikuplan ulkopuolelta ja siten saada IT-opintoihin myös ihmisen näköistä näkökulmaa.

Kuinka ratkaista nämä kolme keskeistä haastetta oppilaitosten vähillä henkilöstötyöresursseilla? Miten asiat voidaan saattaa yhteen siten, että kaikissa kolmessa haasteessa piileekin yhteinen ratkaisun ydin?


Esitys kertoo Jyväskylän Lyseon lukion IT-linjan sekä Jyvälän kansalaisopiston yhteistyöstä ottaa lukion IT-linjan opiskelijat osana lukio-opintojaan ohjaamaan Jyvälän seniorien tietokonemaanantaita. Mallia on kokeiltu Jyväskylässä syksyn 2022 aikana.

Pääidea on tarjota luonteva tila eri sukupolvia edustavilla lukiolaisille ja senioreille kohdata sukupolvirajat ylittäen. Samalla kohtaamisen pääaiheena ovat arkiset digitaidot – IT-linjalaisten vahvaa kotikenttää, jossa tietokonemaanantaihin osallistuvat seniorit kaipaavat tukea ja opastusta. Samalla kohtaamiset mahdollistavat luontevasti paikan myös muulle keskustelulle tietokoneilun lomassa seniorien elämänkokemuksesta. Tietokoneilua, digiä, ylisukupolvista ihmisenä ihmisen kohtaamista molempiin suuntiin.

Miten konsepti on toiminut? Mitä seniorit kokivat saavansa yhteistyöstä, entä nuoret? Tasoittuiko sukupolvien välinen kuilu kohtaamisten myötä? Entä millaista oppimisen huikeaa ihanuutta yhteistyön osana koettiin lukiossa kuin kansalaisopistollakin? Esityksessä kuulemme mitä onnistumisia ja haasteita mallin kehittelyssä ja käytännön toteutuksessa kohdattiin sekä mitkä tämän perusteella ovat teesit onnistumiseen ja menestyksekkääseen yhteistyöhön. Esitys antaa ajatuksia ja käytännön kokemuksia soveltaa ideaa ja konseptia omalla paikkakunnalla.

Esityksessä kuulemme pääidean esittelyn, Jyvälän ja IT-linjan käytännön kokemuksia yhteistyöstä ja mallin toimimisesta. Myös kuulemme, mitä mieltä seniorit ja lukiolaiset itse ovat olleet yhteistyöstä. Entä mitä seuraavaksi on Jyväskylässä suunnitelmissa tämän sukupolvien välisen konseptin yhteistyön kannalta?