Verkkokurssi verkkokurssin rakentamisesta
Verkkokurssi verkkokurssin rakentamisesta
Etäopetus Hyvät käytänteet Oppimisympäristöt
Paikka: Esityssali 35 -
Puheenjohtaja: Anne Rongas
Ajankohta: 6.10.2022 11.15 - 11.45 (30 minuuttia)
Kohderyhmä: Ammatillinen oppilaitos: Opettajat

Verkkokurssi verkkokurssin rakentamisesta
Kekkonen Taru pedagoginen päällikkö  at Omnia taru.kekkonen@omnia.fi 0401264916


Hedman Lumikki opettaja  at Omnia lumikki.hedman@omnia.fi 0401267179

Lakkala Marja opettaja  at Omnia marja-leena.lakkala@omnia.fi 0401267128

Esitysdiat 

Autamme ja tuemme kollegoitamme monin eri tavoin uusien verkkokurssien rakentamisessa ja vanhojen päivittämisessä. Olemme rakentaneet verkkokurssien tuottamiselle yhteisen tuotantomallin, johon liittyy erilaisia vaiheita ja monenlaisia työkaluja. On pedagogista käsikirjoitusta, kurssirunkosuunnitelmaa, laatukriteeriä ja katsastuslistaa. Auttamisemme on kuitenkin ollut pitkälti työkalujen tarjoamista ja sen kertomista, miten tulisi toimia. Olemme siis enemmän kertoneet, miten pitäisi tehdä kuin näyttäneet, että näin on hyvä.

Päätimme, että rakennamme kollegoidemme avuksi verkkokurssin verkkokurssin rakentamisesta. Kurssi sai nimekseen Rakenna laadukas verkkokurssi. Kurssi ei ole pelkkä opas tai materiaalipankki, vaan siitä on rakennettu itsenäisesti opiskeltava kokonaisuus ja ajatuksena on, että se voi samalla toimia esimerkkinä laadukkaasta verkkokurssista.

Teemme ITK-esityksemme aikana kurssille ruumiinavauksen ja näytämme mitä se on syönyt. Esittelemme kurssin kautta kurssien tuotantoprosessin sekä erilaiset tuottamisen työkalut. Kerromme ja ennen kaikkea näytämme, miten itsenäisesti opiskeltavalle kurssille on tuotu läsnäoloa ja vuorovaikutusta. Esittelemme erilaisia tehtävätyyppejä, monimuotoisia materiaaleja ja verkko-oppimisalustan tarjoamia mahdollisuuksia.  

Kurssi on rakennettu siten, että se vaiheittain tukee opettajalla itsellään työn alla olevan verkkokurssin tai sen osan tuottamista samalla kun hän itse opiskelee kurssia eteenpäin. Kurssia voi myös käyttää käsikirjan tapaan tai sieltä voi vain käydä hakemassa ideoita omalle kurssille. Tämän verkkokurssin avulla saamme vastattua useisiin kollegoiden kysymyksiin:

  • Näytä minulle jokin hyvä verkkokurssi!

  • Miltä hyvän verkkokurssin tulisi näyttää ja miten se tulisi jäsentää?

  • Mistä löydän kaikki verkkokurssin tuottamiseen liittyvät työkalut?

  • Mistä voisin saada ideoita omalle verkkokurssilleni?

Verkkokurssimme verkkokurssin rakentamisesta on kaikkien saatavilla avointen oppimateriaalien kirjastossa lokakuun ITK-konferenssiin mennessä.