Oppimisen seurantaa helposti
Oppimisen seurantaa helposti
Arviointi Hyvät käytänteet Yksilöllinen oppiminen
Paikka: Esityssali 24 -
Puheenjohtaja: Teemu Leinonen
Ajankohta: 7.10.2022 10.30 - 11.00 (30 minuuttia)
Kohderyhmä: Ammatillinen oppilaitos: Opettajat

Oppimisen seurantaa helposti
Huittinen Liisa Lehtori  at Vantaan ammattiopisto Varia liisa.huittinen@eduvantaa.fi 0438254944


Huittinen Liisa Lehtori  at Vantaan ammattiopisto Varia liisa.huittinen@eduvantaa.fi 0438254944

Oksanen Aleksi Tuntiopettaja  at Vantaan ammattiopisto Varia aleksi.oksanen@eduvantaa.fi

Esitysdiat

Opettaja on aina seurannut opiskelijan osaamisen kehittymistä. Kaikille on tuttuja ruutupaperi, excel-taulukko yms… Mutta entäpä, jos se ruutuvihko häviää tai opettaja vaihtaa työnantajaa? Jäljelle jäävillä opekollegoilla ei ole sen jälkeen mitään näkyvyyttä siihen, miten opiskelijan opinnot ovat siihen asti sujuneet.

Mutta ei hätää, digitaalisuus on tullut avuksi. Valitettavasti vain tämä teoriassa kaunis ja helppo tapa on käytännössä osoittautunut varsin työlääksi. Opettajan pitää asentaa ohjelma, kirjautua järjestelmään, klikkailla monta eri kohtaa ja tämä työ vielä kertautuu moneen kertaan, kun ryhmässä on kymmeniä oppilaita. Lopputuloksena on turhautunut opettaja, joka kiroaa näitä hankalia ja aikaa vieviä nykytyökaluja. Kyllä ennen oli sentään helpompaa, kun laittoi vain rastin ruutuun!

Varsinkin ammatillisessa koulutuksessa vaaditaan helppokäyttöisyyttä digityökaluissa. Opettajat ovat ammattialansa rautaisia ammattilaisia, mutta digiosaaminen ei välttämättä ole sitä parasta. Eikä ehkä ole aikaa eikä mielenkiintoakaan opetella taas jotain uutta monimutkaista järjestelmää.

Ammatillisten aineiden suoritus on pitkäaikainen prosessi. Opiskelija harjoittelee kuukausia, minkä jälkeen antaa näytön ja saa vihdoin suoritusmerkinnän näkyviin. Jos näyttöä ei anneta, niin kaikki tämä kuukausien työ menee hukkaan ja näkyvyys tehtyihin töihin häviää. Tämän takia on tärkeää, että kaikkia harjoitteluvaiheen töitä ja niiden edistymistä seurataan ja ne kirjataan jonnekin. Jonnekin muualle, kuin ruutuvihkoon.

Monen vuoden ja monen kokeilukerran jälkeen olemme vihdoin saaneet kehitettyä toimintatapamme niin, että kaikilla opettajilla on näkyvyys kaikkien oppilaiden suorituksiin ja niiden seurantaan. Eli jos opettaja vaihtuu, niin seuraava on heti kartalla, mitä opiskelija on siihen asti suorittanut. Ja kaikki tämä vain muutaman klikkauksen takana. Helppoa kuin mikä! Ja kaikkien mielestä hyvä systeemi.

Toki järjestelmän pitää olla myös oppilaan näkökulmasta helppokäyttöinen, sillä niin helposti jätetään merkinnät tekemättä sen takia, että mikään ei toimi.

Tässä foorumiesityksessä kerromme konkreettisesti, mitä olemme kokeilleet, mistä olemme matkan varrella luopuneet sekä sen, miksi päädyimme nykyisin käytössä olevaan toimintatapaan.

Eli näkyvyyttä opettajille ja osaamisen kehittymisen seuranta helpoksi!

Tämän ilosanoman haluamme nyt jakaa toistenkin kanssa.