Korona meni, hybridi tuli vai kuinka? Suomalaisten opettajien käsityksiä koronanjälkeisestä ajasta
Etäopetus Hybridiopetus Hyvät käytänteet
Paikka: Esityssali 12 -
Puheenjohtaja: Pekka Ollikainen
Ajankohta: 6.10.2022 15.45 - 16.15 (30 minuuttia)

Korona meni, hybridi tuli vai kuinka? Suomalaisten opettajien käsityksiä koronanjälkeisestä ajasta
Laru Jari KT, yliopistonlehtori  at Oulun Yliopisto


Esitysdiat

Tuskin kukaan suomalainen on välttynyt näkemästä uutisia, joissa kerrotaan vuosia kestäneen koronan muuttaneen pysyvästi tapojamme työskennellä ja opiskella. Erilaiset etä- ja hybridisovellukset ja välineet ovat tulleet tutuiksi jokaiselle opiskelijalle, opettajalle ja työntekijälle iästä ja alasta riippumatta. 

On kuitenkin syytä huomioida, että kansainvälinen tutkimuskirjallisuus  suhtautuu varauksella korona-ajan hätäetäilyyn ja sen käyttämiseen esimerkkinä post-korona maailmassamme. Esimerkiksi hybridiopetuksen alueella on paljon haasteita jo pelkästään teknologian ja sovellusten alueella puhumattakaan erilaisista pedagogisista haasteista joita aiheeseen liittyy.

Toisaalta erityisesti korkeakoulut ovat ottamassa etä- ja hybridiopetuksen mahdollisuudet laajamittaisesti käyttöön opetuksen järjestämisessä, jonka nähdään mahdollistavan sekä tilasäästöjä että sisäänottojen kasvattamisen. Myös opiskelijat ovat ottaneet kantaa niin hybridi- ja etäopetuksen puolesta kuin sitä vastaan puhumattakaan oppilaitosten henkilöstöstä.

Tämä foorumi-esitys tullaan rakentamaan kahden eri näkökulman varaan: a) kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta käytetään muodostamaan kokonaiskuva ilmiöstä; b) suomalaisten opettajien haastatteluiden ja some-keskusteluiden perusteella syntyy käytännön katsaus ilmiöön. Haastattelut toteutetaan julkisena youtube-kokonaisuutena, joka on julkisesti nähtävissä ennen ja jälkeen ITK:n. Keskusteluita puolestaan käydään eri sosiaalisen median kanavilla.

Teoreettinen katsaus ja käytävät keskustelut tulevat muodostamaan kokonaisnäkemyksen etä- ja hybridiopetuksen tilanteesta maassamme, joka esitetään yleisölle ITK2022 tapahtumassa Hämeenlinnassa Aulangolla ja mahdollisesti webinaareissa ennen tai jälkeen tapahtuman.