Zoom-reppu – videotallennusta helposti paikassa kuin paikassa
Opetusteknologia sisällöntuotanto video
Paikka: Esityssali 12 -
Puheenjohtaja: Pekka Ollikainen
Ajankohta: 3.12.2021 11.15 - 11.45 (30 minuuttia)
Kohderyhmä: ICT järjestelmä- ja tukihenkilöt

Zoom-reppu – videotallennusta helposti paikassa kuin paikassa
verkkopedagogiikan suunnittelija  at Jyväskylän ammattikorkeakoulu mari.varonen@jamk.fi


Oppituntien ja oppimistilanteiden videotallentamiselle ja striimaamiselle on yhä enemmän kysyntää hybridi- sekä monimuoto-opetuksen lisääntyessä. Jokaista oppimistilaa ei voi varustaa kiinteällä tallennusjärjestelmällä ja osa oppimistilanteista tapahtuu luokkahuoneiden ulkopuolella. Tarvitaan siis kohtuuhintainen, liikuteltava ja helppokäyttöinen videotallennuslaitteisto.   

Kokosimme oman korkeakoulun tarpeisiin vastaavan videotallennuslaitteiston isohkoon reppuun, jota on kätevä kuljettaa. Reppu on nimetty Zoom-repuksi, sillä sitä on ajateltu käytettävän lähinnä korkeakoulussamme käytössä olevan Zoom-järjestelmän avulla toteutettavien oppimistilanteiden, tapahtumien, kokousten ja äänen välittämiseen. Aivan yhtä hyvin repun laitteisto soveltuu myös mm. Teams, Skype, AC, Youtube Live, Facebook Live, Panopto -järjestelmien kautta tapahtuviin lähetyksiin. Se toimii siis kaikkien niiden järjestelmien kautta, jotka tunnistavat USB-liitäntäiset kuva- ja äänilaitteet.  

Zoom-reppuja on useampi kappale ja ne poikkeavat hieman toisistaan. Zoom-reppujen toiminnallisuus on lisätty myös kolmeen auditorioon kiinteästi. Zoom-repussa on kääntyväpäinen kamera ja sille jalusta sekä kauko-ohjain, heiteltävä Catchbox-mikrofoni ja esiintyjän mikrofoni (langaton solmiomikrofoni tai kaulamikrofoni). Vanhemman mallin repussa kuva ja ääni tuodaan tietokoneelle WebPresenter-muuntimen kautta yhdellä USB-kaapelilla. Uusimmissa repuissa ei ole WebPresenteriä, vaan sekä kamera että Catchboxin vastaanotin liitetään kumpikin omalla USB-kaapelilla tietokoneeseen kiinni. 

Zoom-repun käyttö on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi, jotta laitteiston käyttö on mahdollista ilman syvempää perehtymistä. Reput ovat heti osoittautuneet suosituiksi ja ovat lähes koko ajan varattuna. Asiakaspalaute on positiivista ja itsenäinen työskentely laitteiden kanssa on sujunut onnistuneesti. Zoom-repun ideaa on kehitetty palautteen perusteella ja olemme kokeilleet opettajan henkilökohtaista hybridiopetusvarustusta, johon kuuluu langattomat, mikrofonilla varustetut luujohdekuulokkeet ja web-kamera jalustoineen.

Esityksessämme esittelemme Zoom-reppua, sen käyttömahdollisuuksia sekä -kokemuksia.  

Kuvia Zoom-repusta löytyy osoitteesta: https://oppimateriaalit.jamk.fi/digikeskus/zoom-reppu/