Ohjelmistotestauksen oppia fantasian keinoilla
Koodaus matematiikka oppimistyylit
Paikka: Esityssali 12 -
Puheenjohtaja: Hanna Teräs
Ajankohta: 3.12.2021 12.45 - 13.15 (30 minuuttia)
Kohderyhmä: Peruskoulun aineenopettajat

Ohjelmistotestauksen oppia fantasian keinoilla
Kirjailija  at Dragons Out Oy kari.kakkonen@dragonsout.com


Olen julkaissut Dragons Out! fantasiakirjan, joka tutustuttaa lapsia ohjelmistotestaukseen. Sekä suomeksi että englanniksi julkaistu kirja on saanut aikaa kansainvälisen liikehdinnän kertoa ohjelmistotestauksesta lapsille, jo lähes vakiintuneen koodauksen opetuksen ohella. Nuoria lukijoita kiinnostaa eri oppimistapojen yhdistäminen. Yhdistämällä kuuntelemista, tekemistä, piirtämistä jne. saadaan kaikki aistit peliin. Tarinankerronta vie oppimista kiehtovasti eteenpäin! https://www.dragonsout.com/p/test1.html

Kirjan lisäksi opettajille on käytössä maksuton tukimateriaali, käytännössä 2 tunnin mittainen oppitunti, jossa myös fantasia-analogioilla avataan ohjelmistotestauksen aihepiiriä sekä TVT-tietoja laajemminkin. Esitys on tällä hetkellä saatavissa jo suomeksi, englanniksi, ranskaksi, venäjäksi, georgiaksi ja hollanniksi , sekä pian myös italiaksi, saksaksi, slovakiaksi, espanjaksi, unkariksi, kiinaksi ja ruotsiksi. Esitys on saanut aikaan suunnatonta innokkuutta opettaja- ja testauspiireissä ympäri maailmaa. Se toimii täysin itsenäisenä oppimisen muotona, mitä on käytetty matematiikan, äidinkielen, ohjelmoinnin, robotiikan, luonnontieteiden ja kuvaamataidon tunneilla, usein ilmiöoppimisen yhteydessä. https://www.dragonsout.com/p/presentation-for-teachers.html

Esitykseni pääosa (90%) kertoo ohjelmistotestauksen monimuotoisesta oppimisesta käyttäen esimerkkinä sekä kirjan että tukimateriaalin harjoituksia ja niistä saatuja oppeja suomalaisista kouluista. 60 koulua sai TVT-alalta lahjoituksina Dragons Out! kirjoja sekä luonnollisesti maksuttomat tukimateriaalit. Olen kerännyt näiltä opettajilta ja heidän luokiltaan kokemuksia sekä pitänyt itse online-oppitunteja heidän oppilailleen vierailevan opettajan roolissa. Kerron niistä oppimistavoista, joilla lapset oppivat ohjelmistotestausta.

Sekä MAOL että MAL tukivat tätä hankettani tuoda ohjelmistotestaus mukaan suomalaisten koulujen oppimisrepertuaariin ja olen kiitollinen heille molemmille tästä tuesta, kuten myös lukuisille TVT-alan yhdistyksille ja yrityksille.

Kirja on uraauurtava lähestymistapa ohjelmistotestauksen opettamiseen lapsille. Se on samalla kertaa sekä täysiverinen fantasiatarina, että ohjelmistotestauksen tieto- ja harjoituskirja, niin koteihin ja kouluihin.

Yhteiskunta tarvitsee tietotekniikan ja testauksen taitoja. Sekä ohjelmointi- että testaustaitojen puute on jatkuvasti läsnä työmarkkinoilla. Puute pahenee, kun yhteiskunnassamme on yhä enemmän ohjelmistoja. Tarvitsemme yhä enemmän ohjelmoijia ja testaajia. Ohjelmistoja on testattava! Meidän on kerrottava lapsille ohjelmistojen testauksen upeudesta.

Osallistujat pääsevät osallistumaan lyhyeen testausharjoitukseen, joka on samantapainen, joita koulujen oppilaat ovat tehneet. Varusteeksi riittää oma kännykkä.

Ohessa esityksen diat pdf:nä.