Event ITK2022 starts on October 5, 2022 at 10:00:00 AM +0300
Ravintola- ja cateringalan kansainvälinen hybridiruoanvalmistuspäivä
Education technology Good practices Hybrid Teaching
Aseta suosikiksi
Location: Esityssali 12 -
Time: 10/6/22, 3:00 PM - 3:30 PM (30 minutes)
Target group: Vocational institution: Teachers

Ravintola- ja cateringalan kansainvälinen hybridiruoanvalmistuspäivä
Torvikoski Janne projektikoordinaattori  at Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu janne.torvikoski@sedu.fi 040 6807574


Ojala Teija Tuntiopettaja  at Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu teija.ojala@sedu.fi 0408680737

Peltokoski Jari-Markus Opettaja  at Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu jari-markus.peltokoski@sedu.fi 0408300422

Torvikoski Janne Verkkopedagoginen suunnittelija  at Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu janne.torvikoski@sedu.fi 0406807574

Korona ja digitalisaatio ovat muuttaneet mielenkiintoisella tavalla ravintola- ja cateringalaa. Ammatillisen koulutuksen opetuksessa pyritään vastaamaan ajan tuomiin haasteisiin monipuolistamalla opetuksen sisältöä ja lisäämällä alan mielenkiintoa. Digitalisaation kehitys muuttaa pysyvästi opiskelutapoja ja työskentelytapoja, sillä yhteistyötä ja opetusta voidaan toteuttaa muiden oppilaitosten kanssa sijainnista riippumatta. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia myös kansainväliseen opetukseen, jolloin toisen maan kulttuuri, opettajat ja opiskelijat voidaan tuoda osaksi omaa opetuskeittiötä.  

Eri maiden ruokakulttuuri on luonteva osa opetusta kansainvälisessä hybridiopetuksessa, jossa tuetaan myös kestävää kehitystä, kun erilliselle matkustamiselle ei ole enää tarvetta. Oikeilla teknologiaratkaisuilla tuetaan autenttista oppimiskokemusta. Hybridiopetukseen soveltuva teknologia on merkittävässä roolissa opetuskeittiön kehittämisessä, jotta uusien opetusmenetelmien hyödyntäminen on luonteva osa opetusarkea.  

Kansainvälisen hankkeen tavoitteena on lisätä digiosaamista ammatillisessa koulutuksessa pilotoimalla ravintola- ja cateringalan striimattuja opetuspäiviä hankeverkoston muille kansainvälisille yhteistyökumppaneille (Suomi, Ranska, Hollanti ja Italia). Striimipäivien opetuskielenä oli englanti, jolloin opiskelijat pääsivät vahvistamaan englannin kielen ammattisanastoa opetuksen aikana. Jokainen oppilaitos valmisteli etukäteen oman opetuspäivän sisällön, josta lähetettiin ennakkotietoa muille osallistuville oppilaitoksille. Ennakkotiedot sisälsivät tietoa maan ruokakulttuurista ja opetuspäivän raaka-ainelistat ja valmistusohjeet valmistuksesta. Tämän lisäksi ennakkotieto sisälsi opetusvideon ruoanvalmistuksesta. Näin jokaisella oppilaitoksella oli mahdollisuus orientoitua ruoanvalmistukseen etukäteen.  

Hankkeessa tullaan pilotoimaan kevään 2022 aikana ryhmätyöskentelyä, jossa vahvistetaan opiskelijoiden ruokakulttuurin ymmärtämistä.  Jokaisen oppilaitoksen opiskelijaryhmästä valitaan kaksi opiskelijaa kuuteen eri ruokateemaan. Opiskelijat suunnittelevat ruokateemaan liittyvän menun opettajien ohjauksessa. Teemoihin liittyvissä verkkotapaamisissa opettajat ohjeistavat opiskelijoita ja kertovat heille yksityiskohdat ruoanvalmistukseen liittyen, kuten käytettävät raaka-aineet ja valmistustavat. Näiden tietojen pohjalta opiskelijat suunnittelevat menun toteutettavaksi.  

Foorumiesityksessä jaetaan kokemukset ja hyvät käytänteet kansainvälisestä hybridiopetuksesta ravintola- ja cateringalalta. Läpikäymme esityksessä opetusteknologiaratkaisuja, sekä opettajien ja opiskelijoiden kokemuksia. Nämä kokemukset ovat sovellettavissa myös muille ammattialoille.