Vantaan digistrategia: perusopetus
Good practices
Location: Esityssali 13 -
Chairperson: Antti Sankala
Time: 4/20/23, 2:15 PM - 2:45 PM (30 minutes)

Salaspuro Reija Tieto- ja viestintätekniikan asiantuntija  at Vantaan kaupunki


Jenni Sipola , digitutor
Vantaan kaupunki

Lång Niina , Opetustoimen asiantuntija
Vantaan kaupunki

Piia Korhonen , digitutor
Vantaan kaupunki

Esitys on osa Vantaan digistrategian esittelyä (varhaiskasvatus, perusopetus, toinen aste).  

Vantaa edistää intohimoisesti koulutuksen digiteemoja. Kaikki lähtee visiosta, jonka mukaan ”Tieto- ja viestintäteknologia auttaa oppimaan, osallistumaan ja voimaan paremmin”. Visio konkretisoituu digipedagogiikan ohjelmiksi, jotka on koottu erikseen varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toiselle asteelle 

Perusopetus edistää uusien lukutaitojen toteutumista Perusopetuksen Digipedagogisen ohjelman avulla. Ohjelma on osa Vantaan digistrategiaa. Sen en tavoitteet on kirjattu OPH uusien lukutaitojen ja Vantaan opetussuunnitelman pohjalta.  

Ohjelmassa kuvataan ja asetetaan tavoitteet oppilaiden ja henkilökunnan digiosaamiselle. Ohjelma antaa selkeät välineet oman oppilaitoksen oppilaiden ja opettajien digitaalisen osaamisen määrittelyyn, tavoitteiden asetteluun, konkreettiseen toimintaan ja digiosaamisen arviointiin. Ohjelma sisältää helposti käytäntöön vietäviä työvälineitä ja työtapoja.  Digiosaamista ja digitavoitteiden saavuttamista ja toteutumista seurataan valmiiksi rakennettujen pilvialustojen avulla.  

Ohjelma on rakennuttu oppilaille luokka-asteittain 1-2, 3-6, 7-9 käsittäen tieto ja viestintäteknologisen -, ohjelmointiosaamisen ja medialukutaidon. Ohjelma sisältää erillisen osuuden henkilöstön ja johdon digiosaamisesta osana opetustyötä ja opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamista. Ohjelman toteutumista tukevat koulujen pedagogiset Digitiimit ja kaupunkitasoiset koulutukset. Digitiimien tukena toimivat kaupunkitasoiset digituutorit ja tvt-asiantuntijat.  

Foorumiesityksessä tutustutaan Vantaan perusopetuksedigipedagogisen ohjelmaan ja ohjelman toteuttamisen välineisiin ja tapoihin. Kurkistamme miten kaupunki- ja koulutasolla tuetaan ja toteutetaan koulujen digitiimien toimintaan.