Kettujen kanssa kohti kestävää tulevaisuutta
Good practices Virtual Environments
Location: Esityssali 36 -
Chairperson: Mika Setälä
Time: 4/20/23, 2:15 PM - 2:45 PM (30 minutes)

Kettujen kanssa kohti kestävää tulevaisuutta
Monter Marianna Projektisuunnittelija  at Helsingin kaupunki


Almgren Anssi , Pedagoginen asiantuntija
Helsingin kaupunki

Monter Marianna , Projektisuunnittelija
Helsingin kaupunki

Ripatti Tinka , Projektisuunnittelija
Helsingin kaupunki

Olemme kehittäneet yhdessä varhaiskasvatusalan ammattilaisten ja lasten kanssa Kettu-mallin. Mallissa on seitsemän kettua, joiden kanssa perehdytään kestävään tulevaisuuteen. Jokaisella ketulla on oma tarinansa, joka vie jonkin kestävyysilmiön äärelle. Esimerkiksi Retki-kettu tutustuu Kultakuoriaisen kanssa metsien lahopuiden merkitykseen (luonnon monimuotoisuus), Kokki-kettu ihmettelee Jonglööraavan Aavikkoketun kanssa ruoan riittävyyttä (ilmastonmuutos) ja Keksijä-kettu tutkii Lonni-Lokin kanssa muovien uusiokäyttömahdollisuuksia (kiertotalous).

Kettujen tarinat eivät tarjoa valmiita vastauksia tai ratkaisuja vaan jättävät ne avoimeksi. Taustalla on ajatus siitä, että lapset pääsevät itse pohtimaan ja kokeilemaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja keksien, tutkien ja leikkien.

Mallin kehittämisen lähtökohtana on ollut varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Varhaiskasvatusalan ammattilaisten toiveena on ollut käytännönläheinen malli kestävyyskasvatuksen toteuttamiseen lasten kanssa. Kettu-mallissa yhdistyvät ilmasto- ja ympäristökasvatus, kiertotalous sekä Agenda 2030 –kehitystavoitteet. Malli on ainutlaatuinen koko maailmassa ja siitä kirjoitettiin muun muassa TIME-lehdessä.

Kettu-malliin kehitettiin yhdessä lasten kanssa lisätyn todellisuuden Kettu-peli, joka toimii QR-sovelluksella. Peli on jo valmis ja se julkaistaan kesällä 2023. Tarkoituksena on kutsua kaikenikäiset oppijat kestävän tulevaisuuden tutkimusmatkalle. Kettu-pelin tehtäviä voi tehdä paikasta riippumatta ja ne on tehty saavutettaviksi. Kettu-tehtävien lisäksi pelissä on koko kaupungin laajuinen suunnistus, jossa pääsee etsimään luontokohteisiin piiloutuneita kettuja. 

Kestävä tulevaisuus tehdään yhdessä!