HyFlex - kokemuksia joustavasta opiskelutavasta
Distance education Hybrid Teaching
Location: Esityssali 13 -
Chairperson: Jari Laru
Time: 4/21/23, 12:00 PM - 12:30 PM (30 minutes)

Torvikoski Janne Asiantuntija, opetusteknologia  at Centria


Ahonen Heikki , Lehtori (tieto- ja viestintätekniikka)
Centria

Torvikoski Janne , Asiantuntija, projektipäällikkö
Centria

Österberg-Högstedt Johanna , Lehtori (liiketalous)
Centria

Pandemia-aika muutti koulutusta pysyvästi. Korkeakoulujen täytyy nyt linjata, millaisin mallein opetusta jatkossa järjestetään. Osa opiskelijoista haluaa ja voi osallistua lähiopetukseen, mutta yhä kasvava joukko peräänkuuluttaa joustavia opiskelijalähtöisiä etä- ja verkko-opiskelumahdollisuuksia. 

HyFlex-malli saattaa olla ratkaisu opetuksen järjestämiseen. Termi on yhdistelmä sanoista Hybrid Flexible, joustava hybridiopetus. HyFlex-muotoisella opintojaksolla opiskelija voi valita, osallistuuko hän opetukseen luokassa (face-to-face), verkossa samanaikaisesti (online synchronously) vai verkossa eriaikaisesti (online asynchronously). (Beatty 2019, 13.)  

 Käytännössä HyFlex-mallissa opintojakson sisälle rakennetaan kolme tasavertaista osallistumisvaihtoehtoa hyödyntäen niissä mahdollisimman paljon samoja elementtejä, eli materiaaleja ja tehtäviä. Kantava arvo on opiskelijan valinta: opiskelijalla on aina mahdollisuus valita, miten hän opintojaksolle osallistuu. Hän voi tehdä valinnan joka opetuskerralla, viikolla tai teemoittain, riippuen siitä miten opettaja on opintojakson suunnitellut. 

 ESR-rahoitteinen MOOTTORI (Monimuotoiset työ- ja oppimisympäristöt) -hanke on mahdollistanut HyFlex-muotoisten pilottiopintojaksojen tuottamisen ja toteuttamisen Centria-ammattikorkeakoulussa. Hanketta koordinoi Centria-ammattikorkeakoulu, ja mukana ovat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KPEDU sekä Kokkolan Yliopistokeskus Chydenius. 

Hankkeessa mukana olevat Centria-ammattikorkeakoulun opettajat suunnittelivat ja toteuttivat lukuvuonna 2022-2023 HyFlex-muotoisia opintojaksoja. Tässä foorumiesityksessä opettajat kertovat, miten pilottiopintojaksot onnistuivat. Kerromme myös, miten aiomme jatkossa kehittää HyFlex-mallia laajempaa käyttöönottoa varten.