Eheä alkuopetus - Tarinallisen ja digitaalisen oppimiskokonaisuuden myötä uudet lukutaidot osaksi alkuopetuksen arkea
Location: Esityssali 13 -
Chairperson: Tuula Havonen
Time: 4/21/23, 1:30 PM - 2:00 PM (30 minutes)

Eheä alkuopetus - Tarinallisen ja digitaalisen oppimiskokonaisuuden myötä uudet lukutaidot osaksi alkuopetuksen arkea
Rautiainen Heli luokanopettaja  at Sotkamon kunta


Rautiainen Heli
Rautiainen Heli , luokanopettaja
Sotkamon kunta

Selkälä Katju , luokanopettaja
Sotkamon kunta

Tiina Tanhua , luokanopettaja
Sotkamon kunta

Eheä alkuopetus on syntynyt kolmen sotkamolaisen opettajan unelmista luoda oppilaille tasa-arvoa ja yksilöllistä oppimista tukeva, eheä oppimispolku, jossa uudet lukutaidot kiedotaan luontevaksi osaksi opetusta ja lapsen kokemusmaailmaa. Uusien ja perinteisten opetusmenetelmien ei tarvitse sulkea pois toinen toistaan, vaan sitomalla nämä yhteen saadaan luotua eheä, parhaiten lapsen oppimista tukeva kokonaisuus.

Sotkamon kunnan sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksen myötä unelma sai siivet. Syksyllä 2022 Sotkamon Salmelan koulun alkuopetuksessa aloitti Eheä- luokka, jonka opettajat alkoivat samalla luomaan uusiin lukutaitoihin pohjautuvaa tarinallista sähköistä opetusmateriaalia. Oppimiskokonaisuus sai nimekseen Pihkametsän tarinoita. 

Pihkametsän tarinat johdattavat alkuopetuksen oppilaita opetus- ja kulttuuriministeriön määrittelemien uusien lukutaitojen äärelle. Koko lukuvuodeksi suunnitellut viikottaiset tarinahetket vievät oppilaat Paju-peikon mediamajaan (medialukutaidot), Sumun digipajaan (digitaaliosaaminen) ja Usvan ohjelmointitoimistoon (ohjelmointiosaaminen). Tarinalliseen kokonaisuuteen on mahdollista integroida eri oppiaineita sekä monialaisia oppimiskokonaisuuksia.Tehtävät on luotu niin, että niitä voi käyttää uusien lukutaitojen opettamisessa myös ilman viikottaisia tarinahetkiä yksittäisiä tehtäviä hyödyntäen.

Eheä alkuopetus -hanke on luonteva jatkumo Sotkamon kunnassa pitkään jatkuneelle digipedagogiikan kehitystyölle. Valtakunnallisten digitutor- hankkeiden myötä tutortoiminta on jäänyt pysyväksi osaksi kunnan perusopetuksen toimintaa. Kaikilla Sotkamon perusopetuksen 3.-9. luokan oppilailla on omat päätelaitteet opiskelukäytössä. Sotkamon kunnan uuden tvt-strategian mukaisesti vuoteen 2025 mennessä kunnan perusopetuksen laitekanta tulee olemaan 1:1. Eheä alkuopetus -hankkeeseen osallistuvilla alkuopetusluokkien oppilailla on ollut käytössä omat laitteet syksystä 2022 lähtien.

Hankkeen myötä sotkamolaiset alkuopettajat koulutetaan hyödyntämään uusia lukutaitoja opetuksessaan. Tarinallista kokonaisuutta on mahdollista käyttää myös valtakunnallisesti uusien lukutaitojen opettamisessa. Eheä -hankkeen sivusto materiaaleineen julkaistaan verkossa 19.4.2023. 

Tutustu Pihkametsän tarinoita -sivustoon

Esityksessä kerrotaan esimerkkejä Pihkametsän oppimiskokonaisuuden hyödyntämisestä uusien lukutaitojen opettamisessa. 

Tervetuloa Pihkametsään!