Tekijänoikeudet digiaikaan opetuksessa – mikä muuttuu?
Content creation Distance education Learning environments tekijänoikeus
Location: Esityssali 36 -
Chairperson: Siekkinen Piritta
Time: 12/3/21, 9:00 AM - 9:30 AM (30 minutes)
Target group: Class teachers

Tekijänoikeudet digiaikaan opetuksessa – mikä muuttuu?
Lisensiointipäällikkö  at Kopiosto ry kirsi.salmela@kopiosto.fi


Salmela Kirsi
Salmela Kirsi Lisensointipäällikkö  at Kopiosto ry kirsi.salmela@kopiosto.fi 0503794533

Tekijänoikeuslakia ollaan muuttamassa EU:n tekijänoikeusdirektiivin takia. Direktiivissä säädetään muun muassa teosten ja muun suojatun aineiston käytöstä opetuksen havainnollistamiseen digitaalisessa ja rajat ylittävässä opetustoiminnassa. Mitä tämä mahdollistaa? Saanko nyt esittää niitä YouTube-videoita opetuksessa tai kopioida mitä vain kuvia netistä? 

Tule kuulemaan tuoreeltaan, mitä uutta tekijänoikeuslakiin esitetään koskien opetusta, mitä helpotusta on tulossa ja mitä monipuoliset oppilaitosten lisenssit jo mahdollistavat!

Esityksessä tuodaan esille keskeiset muutosehdotukset liittyen teosten ja suojattujen aineistojen opetuskäyttöön. Direktiivi ei ole suoraan sovellettavaa oikeutta jäsenvaltiossa, vaan kunkin maan tulee säätää tarvittavat muutokset omaan kansalliseen tekijänoikeuslakiin. Suomessa tekijänoikeuslain muutostyö on viivästynyt ja lakiluonnosta odotetaan annettavaksi kesän aikana hallitukselle. Jos tämä aikataulu pitää, lakiluonnosta käsiteltäisiin syysistuntokaudella eduskunnassa. Tämän vuoksi tämä foorumiesitys olisi erittäin ajankohtainen ja kiinnostava ITK2021-konferenssissa syksyllä, jotta opettajat ja koulutuksenjärjestäjät myös ymmärtävät, mistä lakimuutoksessa on kysymys. Lakimuutos tulee varmasti olemaan esillä myös mediassa kesän ja syksyn aikana.