Event Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi 2019 starts on March 20, 2019 at 10:00:00 AM +0200
Tekoälyä hyödyntävät kirjasuosittelijat palvelevat Helsingin keskustakirjasto Oodissa
Artificial intelligence avoimet oppimisympäristöt kirjastot lähdekriittisyys
Location: Esityssali 12 -
Time: 3/21/19, 11:15 AM - 11:45 AM (30 minutes)
Target group: Library personnel

Tekoälyä hyödyntävät kirjasuosittelijat palvelevat Helsingin keskustakirjasto Oodissa
Tuotepäällikkö  at Headai Ltd. eero.hammais@headai.com


Hammais Eero
Hammais Eero Tuotepäällikkö  at Headai eero.hammais@headai.com

Kirjastonkävijän haasteena on aina ollut informaation runsaus ja se, miten löytää helposti ja nopeasti uutta mielenkiintoista sisältöä. Asiasanoitus ohjaa tiukasti luokitusten piiriin, kun taas semanttinen, merkityksiä ymmärtävä tekoäly mahdollistaa samoja teemoja sisältävien teosten tarjoamisen myös genrerajojen yli.

Headai on toteuttanut Helsingin keskustakirjasto Oodille kuusi persoonallista, tekoälyä hyödyntävää suosittelijaa, jotka tarjoavat kävijöille mielenkiintoista kirjasisältöä oman taustaopetuksensa pohjalta. Käyttäjälle ilmainen sovellus toimii omalla mobiililaitteella tarjoten nopean ja helpon tavan saada lukuehdotuksia. Palvelu hyödyntää kirjaston IoT-dataa sekä tietoa paikallisilta tapahtumista ja esimerkiksi kaupunkipyörien varaustilanteesta. Mukana on myös puheentunnistusteknologiaa, joka antaa käyttäjälle mahdollisuuden kuvailla vapaasti omin sanoin, minkä tyylisestä kirjallisuudesta hän on kiinnostunut.

Palvelumuotoilussa on kiinnitetty paljon huomiota Oodin piirteisiin: moderni arkkitehtuuri, kirjastojen edelläkävijän rooli Suomessa sekä uuden teknologian valjastaminen palvelemaan asiakkaita. Oodi-botit (ohjelmistorobotit) on visualisoitu tyylikkäiksi hahmoiksi, joiden rakennusaineena itse kirjaston tapaan on suurelta osin puu. Jokaiselle botille luotiin oma persoona. Botit koulutettiin aiheen sanastolla ja ne tarjoavatkin oman tyylisiä, uskottavia lukusuosituksia.

Kehitysprojektin aikana pidettiin työpajoja, joissa puitiin erilaisia kirjastonkäyttäjän profiileja ja niiden kohtaamista bottien kanssa. Eri bottien luonnosten synnyttyä niitä jalostettiin, ja ne saivat persoonaan sopivia elementtejä sekä visuaaliselle että verbaaliselle puolelle. Kehitystyön aikana bottien opetussanastoa tarkennettiin, ja kirjasuosittelussa etsittiin sopivaa suhdetta kauno- ja tietokirjallisuudelle.

Botit toimivat parhaimmillaan loistavina innostajina uuden kirjallisuuden etsinnässä. Samalla ne antavat tietoa sekä Oodista että lähialueen tapahtumista. Intuitiivisen käyttöliittymän ansiosta käyttö on erittäin helppoa ja nopeaa. Tekoälypohjainen suosittelu on hyvä esimerkki uudesta teknologiasta, joka voi tehostaa toistuvia informaatiotyön rutiineja.

Oodi bot - Romantic cynic