Event Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi 2019 starts on March 20, 2019 at 10:00:00 AM +0200
Digiloikka kouluissa + kulttuuriperintöorganisaatioissa = uusia mahdollisuuksia opetukseen! – Finna.fi koulujen aineistopankkina
digitalisaatio Information retrieval tieto- ja viestintäteknologia
Location: Esityssali 23 -
Time: 3/22/19, 11:45 AM - 12:15 PM (30 minutes)
Target group: Basic education: Subject teachers

Digiloikka kouluissa + kulttuuriperintöorganisaatioissa = uusia mahdollisuuksia opetukseen! – Finna.fi koulujen aineistopankkina
ohtava käytettävyyssuunnittelija  at Kansalliskirjasto, kirjastoverkkopalvelut riitta.peltonen@helsinki.fi


Mustajoki Heidi
Mustajoki Heidi Tiedottaja  at Kansalliskirjasto, Kirkastoverkkopalvelut heidi.mustajoki@helsinki.fi 0504487567

Peltonen Riitta
Peltonen Riitta Johtava käytettävyyssuunnittelija  at Kansalliskirjasto, kirjastoverkkopalvelut riitta.peltonen@helsinki.fi 0503114535

Suomela Kati
Suomela Kati äidinkielen opettaja  at Kilterin koulu kati.suomela@eduvantaa.fi +358504308622

Tolonen Erkki
Tolonen Erkki Kehityspäällikkö  at Kansalliskirjasto, Kirkastoverkkopalvelut erkki.tolonen@helsinki.fi 0505762869

Kulttuuriperinnön digitalisointi ja hakupalveluihin panostukset mahdollistavat kulttuuriperintöaineistojen hyödyntämisen kouluissa. Ne antavat luontevia keinoja opettaa monilukutaitoa ja tieto- ja viestintäteknologian taitoja sekä tarjoavat aineistoja ilmiöpohjaiseen opetukseen.

Aineistot on koottu käyttäjille ilmaiseen opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaan hakupalveluun Finna.fi. Suomalaiset kulttuuriperintöorganisaatiot tarjoavat Finna.fi:ssä digitoituja alkuperäisaineistoja kuten historiallisia henkilö-, paikka, tapahtuma- ja esinekuvia, kuvia muinaislöydöksistä, vanhoja karttoja, vanhoja digitoituja uutisleikkeitä ja uutisfilmejä.

Finnan aineistot opettajan näkökulmasta

Opettajan näkökulmasta Finnaa voi ajatella sekä aineistopankkina että kuvapankkina sekä alustana opettaa tiedonhakua ja siihen liittyviä käsitteitä kuten lähdekritiikki ja aineistojen käyttöoikeudet. Historian ja yhteiskuntaopin opetukseen Finna tarjoaa alkuperäisaineistoja, joilla kuvittaa opetusta ja joiden kautta nostaa keskustelua lähdekritiikistä ja näkökulmien tulkinnoista.

Äidinkieleen Finna tarjoaa esimerkkejä vanhoista mainoksista, uutisista, filmeistä tarkasteltavaksi modernien versioiden rinnalla. Kuvataiteen opetukseen löytyy kuvia suomalaisista taideteoksista. Finnasta löytyy paljon ilmiöitä kuvaava aineistoja, esimerkiksi paikallisuuden näkökulmalla. Finna Street -haku tarjoaa mahdollisuuden nähdä historian jatkumon ja muutoksen ympäristössä näyttämällä historiallisia kuvia siellä missä olet.

Aineistopankin lisäksi Finnaa voi myös ajatella kuvapankkina, josta löytyy paljon kuvia ei-kaupalliseen käyttöön. Vapaasti käytettävissä olevia kuvia oppilaat voivat esimerkiksi käyttää omien tuotoksiensa taitossa kuvituskuvina tai kuvataiteen opetuksessa digitaalisten taideteosten materiaalina.

Esityksen sisältö:

Tietoisku: Mikä Finna.fi on koulujen näkökulmasta?
Käytännön kokemuksia Kilterin koululta Finnan käytöstä